Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Underverk som värmer

/

Vi testar åtta underställ för kalla vinterdagar.


Priset är en avgörande faktor då ett bra ställ kan kosta en bit över 1 000 kronor.


Ulvang Extra warm är bästa köpet.

Annons

Rätt klädsel är en förutsättning för att du ska få en lyckad utomhusvistelse under den kalla årstiden.

Vare sig det gäller en timmes skidåkning i spåret eller en längre tur på fjället är underställets främsta uppgift att transportera ut den fukt som din kropp avger vid fysisk aktivitet.

Höst- och vintertid bör understället även ha en isolerande funktion och hålla kroppen varm när du inte utför någon aktivitet alls.

De flesta underställ för vinterbruk är därför sydda helt eller delvis i ull, ett material som kombinerar fukttransport och isoleringsförmåga.

Vinterställ i syntet förekommer också liksom ställ i blandat material och ställ med två skikt, det ena av ull och det andra av syntet.

Av de åtta vinterställ vi testar är tre helt i så kallad merinoull, ull från merinofåret, och fem består av en blandning av syntetmaterial (polyester, polypropylen, polyamid).

Ett ställ som både andas och värmer utan att lukta eller klia kräver förstklassiga material, vilket också kostar en del. Andra krav är att stället ska sitta bra och inte kännas obekvämt.

Och visst går du hellre omkring i ett snyggt och välsittande ställ i fjällstugan eller på after skin än i ett ställ med dålig passform? Prova gärna före köp för att se vad som passar dig bäst. 1 000 kronor för ett skönt, bra ställ kan vara en bättre investering än 500 kronor för en halvbra variant.

 

Ställen är testade under alpin skidåkning och löpning vintertid där vi har eftersträvat olika grader av intensitet. Ställen har tvättats minst två gånger.

Betyget baseras på kvalitet, design, komfort, isolering och prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng.

 

Annons