Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välj rätt vagn till din vardag

/

Vilken vagn som blir den första barnvagnen kan vara ett svårt val.
Allt fler väljer en smidig cityvagn med svängbara framhjul och litet format. Men den klassiska duovagnen är svårslagen när det gäller stabilitet.

Annons

I storstaden väljer många föräldrar så kallade cityvagnar.

Med det menas en liten vagn med små, svängbara framhjul och med möjlighet till sitt- och ligginsats. Cityvagnarna har fått stort genomslag tack vare mångsidighet, smidigt format och hög trendfaktor.

Begränsningar i fråga om kapacitet och framkomlighet finns dock och en större duovagn med fyra större hjul ger ofta bättre framkomlighet och stabilitet.

Det som främst avgör vilken typ av vagn som fungerar bäst är boendesituationen. Hur och var man bor bestämmer storleken på vagnen, funktionerna och framkomligheten.

Saker som stabilitet och en ombonad miljö för barnet står alltid högt i kurs men får ibland stryka på foten för nödvändigheten i att ha ett smidigt format.

Hur familjen ska leva under barnets första tre år påverkar valet. Har huset en trång hissdörr eller port? Är det mycket trappor och nivåskillnader? Hur ser vägen till förskolan ut, går det att promenera hela vägen eller måste vi åka buss? Om vi ofta åker bil och handlar, är vagnen då enkel att fälla ihop och ta med sig?

Inköpspris är en annan het fråga och det blir allt mer status kring valet av första barnvagnen. Många vill att barnet helt enkelt ska ha det bästa.

Besök gärna flera butiker och lyssna på säljarnas argument samt undersök vagnen med tanke på funktioner och detaljer. Be att få provköra vagnen, om så bara runt butiken.

Det finns en betydande andrahandsmarknad för etablerade barnvagnsmärken. En snabb titt på annonsplatser som Blocket ger en tydlig bild av vilka vagnar som är mest populära och tappar minst i värde.

Bugaboo och Kronan representerar ytterligheterna i valet mellan smidig cityvagn och robust duovagn, det är också dessa som får högst totalbetyg.

Emmaljunga Nitro City är en annan uppskattad modell med såväl ombonad liggdel som smidigt format. Priset är överkomligt trots att vagnen tillverkas i Sverige.

Till många vagnar finns adapter för babyskydd, vilket underlättar på kortare shoppingturer.

Tänk på att vagnar med små framhjul är svåra att köra i barnvagnsramp.

Mer läsning

Annons