Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kontrollera din avundsjuka!


Alla har någon gång känt av det, avundsjuka på ett eller annat sätt.

Den kan dyka upp både oväntat och väntat och den kan vara både bra och dålig. När det gäller avundsjuka på ett bra sätt, så kan det exempelvis vara någon som jämför sig med någon annan, vars syfte är att bli bättre på en uppgift eller en sak, som den man jämför sig med är bättre på.

Om man däremot blir jämförd med någon och utifrån det blir ifrågasatt för vad man gör eller varför, då tyder det på att den som ifrågasätter vill vara den som är ”bäst”, ”har mest rätt”, ”syns mest” och så vidare, så är vårt råd att vara vaksam över vad som pågår i det tysta.

För den som befinner sig bredvid en person och som själv presterar bra, får ett utrymme i media eller är den som får vara den föredragande på möten, upplevs då ofta som ett hot och blir motarbetad. Det kan vara saker som ”försvinner”, det letas fel i det du gör, du får omöjliga arbetsuppgifter och det pratas skit bakom din rygg. Detta är några exempel på handlingar som kan användas för att trycka ner den som man tycker får det som man själv hade velat ha.

När avundsjuka övergår till den här formen så är den inte bara osund utan tenderar också att vara ett psykosocialt problem, där mobbning ofta är ett faktum. När det gått såhär långt så behövs hjälp för att åter få en sund psykosocial miljö.

Mobbning är vanligare än man tror, så många som 420 000 personer upplever mobbning på jobbet och därtill kommer barn och nätmobbning. Det är 100 till 500 personer som tar sina liv på grund av mobbning, varje år. Vi har båda erfarenhet av mobbning, på lite olika sätt, och vet hur det påverkar inte bara oss som individer utan även vår närmaste omgivning. Ingen lämnas oberörd av mobbning och kränkande behandling. Ingen ska någonsin behöva ta sitt liv på grund av mobbning.

Avundsjuka sägs också vara vanligare på kvinnodominerade arbetsplatser med en traditionellt manlig struktur.

Avund kan triggas igång av olika saker men vanliga triggers är till exempel kompetens, bra utseende, intelligens, charmighet, popularitet, utstrålning, framgång, favorisering av chefen eller att man är duktig på jobbet. Det är dock inte bara mobbaren som har ett ansvar utan även en tyst omgivning som med sin tystnad tillåter mobbningen att fortgå.

Om du har en kollega som blir utsatt så kan du prata med personen och bekräfta att du ser det som händer och sen stötta din kollega och hjälpa kollegan att söka hjälp hos chef, skyddsombud, företagshälsovården eller liknande. Det är väldigt värdefullt för en mobbad att få stöd, bekräftelse och hjälp.

Avund kan vara en positiv kraft när den används som en inspirationskälla och motivator men den kan också vara en förödande kraft när den blir destruktiv och utlopp för det går ut över kollegor. Mobbning kan ge bestående skador på hjärnan liknande de skador som tortyroffer med Posttraumatiskt stressyndrom får. Vi är duktiga att stötta varandra när det går dåligt men det är minst lika viktigt att stötta varandra när det går bra. Avundsjuka som kommer från missunnsamhet mynnar ut i mobbning och kan få förödande konsekvenser för den mobbade men även den som mobbar mår dåligt av det i längden. Den här typen av avundsjuka triggar konkurrenstänkandet där en grundkänsla är att andras framgång alltid sker på bekostnad av andras framgång.

Vi vill lyfta denna fråga och visa på hur något så oskyldigt som avundsjuka, kan vara roten till mobbning och kränkande behandling.

Vi hoppas att fler inser vilka konsekvenser deras agerande kan få för den som utsätts. Är det värt det?

Hur skulle du reagera den dag du fick veta att det som du tyckte var lättsamt och roligt skämtsamt, tagit livet av någon?

Cecilia Kärvegård

beteendevetare, föreläsare

och författare

Linda Mathiasson

ordförande Steg för steg för en bra psykosocial miljö, coach och socionomstudent

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare