Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köp av förnybar el i Gävleborg kan minska klimatpåverkan

Annons

Valåret 2010 ser ut att bli det varmaste året som någonsin uppmätts i världen. Det kommer också att bli ihågkommet som ett av de allra värsta när det gäller extrema väderförhållanden. Ändå har klimatfrågan hamnat helt i bakgrunden i årets valrörelse.

Elproduktionen är en stor bov i klimatdramat och det finns olika sätt att minska utsläppen av växthusgaser. Nio av elva riksdagskandidater i Gävleborg vill helst att den el de köper ska komma från förnybara energikällor. Det framgår av vindkraftbolaget O2:s valenkät.

Riksdagskandidaternas uppfattning ligger i linje med allmänhetens. SOM-institutets mätning visar att hela 83 procent vill att Sverige ska ”satsa mer” än vad vi gör i dag på solenergi och 74 procent vill satsa mer på vindkraft. Däremot är det bara 16 procent som vill att Sverige ska satsa mer på kärnkraft.

Både riksdagskandidaterna och allmänheten är alltså mycket positiva till förnybar el. Och det är enkelt för hushållen att minska sin klimatpåverkan. Genom att bli andelsägare i vindkraftverk eller köpa förnybar el från sitt elbolag bidrar man till en klimatvänlig omställning av energisystemet.

Energimyndigheten har slagit fast, att om man inte köper en specificerad typ av el bör man utgå från att den el man använder kommer från de sämsta kolkraftverken. Det innebär att 1 000 kWh ospecificerad el motsvarar cirka ett ton koldioxidutsläpp, medan den som köper förnybar el bara orsakar utsläpp av 50 kilo.

Ett normalhushåll med fyra personer använder årligen cirka 5 000 kWh hushållsel, och om huset är eluppvärmt går det åt mellan 20 000 och 25 000 kWh. Köper man tio vindandelar (10 000 kWh) i ett vindkraftkooperativ så innebär det, enligt Energimyndighetens beräkningssätt, att man minskar sina egna koldioxidutsläpp med nästan tio ton!

O2 ställde följande fråga till riksdagskandidater uppsatta på valbar plats i Gävleborg: ”Vilken energikälla skulle du allra helst önska att den elektricitet som du köper kommer från?” Per-Johan Emtell (MP), Bodil Ceballos (MP), Raimo Pärssinen (S), Yoomi Renström (S) och Ulla Andersson (V) vill helst ha solkraft. Elin Lundgren (S) och Anders W Jonsson (C) föredrar vindkraft. Hans Backman (FP) och Lennart Sjögren (KD) vill helst ha vattenkraft.

Det är bra. Men i dagsläget är bara halva elproduktionen i Sverige förnybar. Kommer den nya riksdagen att fatta beslut som stödjer en snabbare utbyggnad? Och kommer Sveriges politiker och allmänheten att ta sitt personliga ansvar genom att också köpa förnybar el?

Johan Ihrfelt och Linda Magnusson, vindkraftbolaget O2

Mer läsning

Annons