Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Köp en svensk julgran!

En vanlig svensk gran är miljöbättre än både ädelgran och plastgran av PVC.

Många granar som säljs här hemma kommer från Danmark, vilket ger långa transporter med stor klimatpåverkan. Fråga var granen är odlad och försök få tag på en närproducerad! Kortare transporter innebär också att granen är färskare och barrar mindre.

En ädelgran kräver mer konstgödsel och bekämpningsmedel än en vanlig gran. Om du har trädgård kanske du kan satsa på en permanent utegran i trädgården? Du slipper köpa ny gran varje år och sparar både pengar och miljö.

Plastgran är inte miljövänlig sett ur ett livscykelperspektiv, inte ens om den används i tio år.

Plastgranar tillverkas huvud- sakligen i Asien och transporteras tusentals mil för att komma till Sverige. Plasten är stel och skör, därför tillsätter man ofta mjukgörare; så kallade ftalater. Vissa ftalater är klassade som hormonstörande och är misstänkt cancerogena. När PVC förbränns kan det bildas giftiga dioxiner som också kan vara cancerogena.

Köp svensk julgran!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel