Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Köp inte aktier i Sandvik just nu"

Sandviks informationschef Anders Wallin avråder från köp av Sandvikaktier. Riskerna är
fortfarande stora.
Uttalandet gjorde han under ett frukostmöte hos Företagarna i Sandviken i går.

Annons

Det uppseendeväckande uttalandet kom när frukostmötet hos Företagarna skulle avslutas. På en direkt fråga om det är köpläge för Sandviks aktie svarade informationschef Anders Wallin att han personligen skulle avvakta.

– Riskerna är fortfarande stora, jag skulle sitta på fingrarna ett tag till, sa han.

Peter Karlsson, chefsanalytiker på Handelsbanken, tycker inte att uttalandet är märkligt.

– Jag förstår att han säger så. Vi har en osedvanligt prövande period framför oss. På kort tid ska stora industrikoncerner göra stora omställningar och de är ofta tröga i det arbetet, de kan liknas vid oljetankers som ska bromsa in.

– Det handlar inte enbart om att få ned produktionsvolymerna, utan det är flera faktorer som försämrar resultatet på kort sikt, säger han.

Peter Karlsson bedömer dock att aktiens stora kursfall redan har passerats.

– Sedan i oktober förra året har den sjunkit från 105 kronor till 50 och den senaste tiden har aktien studsat upp och ner lite grand. Men hur framtiden ser ut vet ingen, säger han.

Anders Wallin pekade även han på att osäkerheten är stor och några egentliga svar om framtiden fick frukostmötets deltagare inte.

Några gav uttryck för en märkbar frustration. Sandvik borde satsa på nya områden för att stå berett när konjunkturen vänder upp igen var en synpunkt som framfördes.

Anders Wallin gjorde dock klart att svångremmen har dragits åt på flera håll inom koncernen. Flera affärsområden har infört rese- och representationsförbud och ställer in alla konferenser. Utbyggnaden av fastigheten där den gamla sjukstugan stod skjuts på framtiden.

Dessutom kommer Sandvik att anställa få sommarvikarier under 2009.

– I somras hade vi 1 000 sommarjobbare, men nästa sommar behöver vi tyvärr betydligt färre, sa han.

Om alla 900 anställda som har varslats om uppsägning verkligen förlorar arbetet ville han inte uttala sig om. Detta eftersom förhandlingarna med fackföreningarna inleds först i slutet av februari.