Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Köp inte grisen i säcken

Julen närmar sig med stormsteg och runt om i landet planeras julborden som ska ätas med nära och kära.

Att detta julbord kommer att innehålla en julskinka är något som för många är lika självklart som Kalle Anka. Medelsvensken äter ca 1 kg kött under julhelgen och i år beräknas vi tillsammans äta 65 mil julskinka, vilket är ungefär lika långt som mellan Stockholm och Malmö. Oklart är dock hur många av oss som känner till hur grisen fötts upp, hur mycket antibiotika den behandlats med och huruvida den fick behålla sin knorr eller inte. Hur många av oss vet egentligen vad vi lägger på jultallriken?

 

I kyldisken erbjuds julskinka från en mängd märken och med olika ursprung. Svensk djurhållning är bland de strängaste i världen vilket Moderaterna är stolta över. Genom att värna grisarnas välmående får vi finare kött, mindre miljöpåverkan och en bättre vardag för grisbönderna. I Sverige får grisen behålla sin knorr, suggorna får inte fixeras i galler när de ska få kultingar och grisarna får tillgång till halm och strö på en större golvyta. Dessutom är vi det land i världen som använder minst antibiotika i vår animalieproduktion då vår goda livsmiljö för djuren gör att vi inte behöver använda det i förebyggande syfte. Alliansregeringen arbetar hårt för att djurskyddskraven ska höjas till svensk standard i hela EU och att vi ska få ett enklare regelverk, men arbetet går tyvärr långsamt framåt. För att våra bönder ska kunna vara konkurrenskraftiga måste stränga djurskyddskrav också få kosta pengar i butiken.

 

Ett alternativ till den klassiska julskinkan är ”vildsvinsskinka”. Lantbrukare efterfrågar ett högre jakttryck på vildsvin för att minska skadegörelse på åkrarna. Att köpa en vildsvinsskinka till årets julbord är därför ett smakrikt, nyttigt och miljövänligt alternativ som samtidigt värnar den svenska landsbygden. Moderaterna arbetar aktivt för att minska de stränga regler kring spårbarhetskedjan som finns för tillfället när det gäller vildsvinskött. På så vis underlättar vi möjligheten att tillvarata vilt till försäljning samtidigt som landsbygden värnas.

 

Moderaterna står upp för ett starkt djurskydd i hela Europa och hoppas att du gör detsamma. Var en medveten konsument som ställer krav på att det du äter ska hålla hög kvalitet, inte ha fraktats för långa sträckor och ha fötts upp och behandlats lika bra eller bättre än svensk standard. Konsumenterna är många och därför gör varje julskinka skillnad. Köp inte grisen i säcken utan tänk på vad du lägger på jultallriken i år.

 

Bengt-Anders Johansson (M)

riksdagsledamot och vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet