Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Köp rättvisemärkt läsk!

Filmen ”Heligt vatten” skildrar indiska kvinnors kamp mot läskindustrins storföretag, som Coca cola och Pepsi. Kvinnorna går samman för att stoppa storbolagen som konsumerar vatten i mängder.

Till en liter läsk går det åt 3–4 liter vatten vid tillverkningen. Coca cola och Pepsi och andra bryggerier har sänkt grundvattennivån med flera meter i känsliga områden. ”Heligt vatten” berättar hur småböndernas grödor ödeläggs av vattenbrist när det vatten som skulle gå till deras jordbruk i stället har använts till företagens produktion av läsk. Byar har blivit utan vatten när fabrikernas avlopp släppt ut kemiskt avfall med kadmium och andra tungmetaller direkt i floderna. Filmen gjordes 2006 men protesterna i Indien har fortsatt. Under 2008 hölls flera stora demonstrationer där befolkningen krävde Coca cola-fabrikers stämning. Internationella protester mot Coca cola skedde i samband med ett miljömöte i San Francisco om en hållbar vattenstrategi.

Här i Sverige kan du och jag sprida information om läskstorföretagens vattenanvändning och miljöpåverkan. Dessutom kan vi undvika att köpa läsk tillverkat av Coca cola och Pepsi. Det finns numera rättvisemärkt läsk i handeln. Fråga efter den i stället!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel