Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köpa julklappar kan vara jobbigt

/
 • VÄNTAN. Fallou Sarr och sonen Ibrahim väntar på hustru och mamma                Anna som gick ut på stan direkt efter jobbet för att det handla den sista julmaten.
 • DANS. Jessica Al-Rayes intervjuade jag under årets Cityfest, då hon dansade orientaliska danser i böljande tunna tyger i Esplanaden och fick alla Gävlebor och hitresta att glömma regnet.

City var avfolkad som efter en vanlig lördagsstängning, fast klockan bara var strax efter sex. En del affärer till och med stängde klockan sex, och gör som Nian – håller stängt i dag, julafton.

Annons

Årets jul är sig inte lik på många vis. Rea före jul i stället för under mellandagarna. Till och med systemet, där jag köade förra dan-före-dan för att få det jag skulle ha, var liksom Stortorget avfolkat.

Ändå var julklappspapperet slut vid Clas Ohlsons paketinslagningsbord när klockan var sex.

Ändå var Madde på Chocolateriet så trött i huvudet av alla praliner-i-guldask-kö att hon såg i kors.

Ändå fanns en och annan Merry Christmas-påse på stan. Fast flest påsar tycktes komma från systemet.

De enda köer jag såg i går var till Swedbanks bankomat på Nygatan och på Gallerix, där folk köade med julkort och julklappspapper. Mitt hittade jag på Indiska, som hade matchande silkespapper till.

Inne på Flanör hittade fotograf Pernilla och jag Fallou Sarr, på en bänk utanför bokhandeln tillsammans med treårige sonen Ibrahim sovandes i vagnen.

– Jag väntar på min fru, berättade Fallou, hon gick ut på stan direkt efter jobbet för att det handla den sista maten.

Fallou kommer från Senegal och har bott i Sverige i fem år, lika länge i Gävle.

– Jag hälsade på min syster i Värmland. Det var inte alls meningen att jag skulle stanna här.

Men en resa till Gävle, för att hälsa på vänner från Senegal som systern har här, vände upp och ner på allt som tidigare var Fallous liv.

– Jag träffade en flicka här i Gävle, och stannade.

Flickan heter Anna och är sedan 2003 Fallous hustru, och sedan 2005, då Ibrahim föddes, är de tu en familj på tre. Julen firar de i Gävle tillsammans med en annan av Fallous systrar, från Stockholm.

Vad han köpt åt Anna? Något som är mjukt, varm och långt och som börjar på M!

En som kommer tomhänt emot oss över torget är Gävlekonstnären Pär Kock.

– Jag har varit på ateljén hela dan, och spelat fiol, och nu har jag varit och ätit.

Han har sex fioler, Pär Kock, och om jag minns rätt så har han även lagat två av dem – egenhändigt – under dan. Eller om det var tidigare. Strunt samma, poängen är att han behärskar sina fioler på fler sätt.

Julafton firar Pär hos sin syster med familj i Stockholm. Att inte köpa, ge och få julklappar har de redan en överenskommelse om. Fast i år kommer han nog att ta med sig e-n julklapp. Åt en ny liten släkting och systerdotter som heter Nelly.

Om det blir en tavla? Nej, det tycker Pär att Nelly är för liten för.

Precis som Pernilla och jag gett upp hoppet om en tredje julintervju kom hon, blond leende och med händerna fulla av stora härliga kassar, Jessica Al-Rayes, strax på väg hem till Sandviken.

Senast jag träffade Jessica var det sommar och Cityfest, och hon dansade orientaliska danser i böljande tunna tyger i Esplanaden. Då fick hon oss Gävlebor att glömma regnet.

I går fick hon Pernilla och mig att för ett ögonblick glömma finanskrisen, varslen och ovissheten som 2009 redan låtit meddela.

Mer läsning

Annons