Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Körde med blåljus på skoj

Tre ambulanser körde med blåljus och sirener förbi en adress i Gävle. Anledningen var att sjukvårdarna ville uppmärksamma en bekants svensexa. Allvarligt, tycker landstinget som nu utreder händelsen.

Det var i början på juli som landstinget Gävleborg fick in ett anonymt tips. Tre ambulanser hade i full fart passerat en adress i Gävle, med både sirener och blåljus påslagna.

När ansvariga chefer började nysta i händelsen kom det fram att sjukvårdarna velat uppmärksamma en bekants svensexa.

– Det finns strikta regler i trafikförordningen för hur man får använda blåljus och sirener och vi ser mycket allvarligt på det som inträffat, säger Helena Björkman, chef på division operation på Landstinget Gävleborg.

Enligt henne finns inga uppgifter som tyder på att ambulanserna var på väg ut på något larm, och hur många ambulanssjukvårdare som varit inblandade i händelsen kan hon inte svara på. För att klargöra vad som hänt har landstinget gjort en avvikelserapport och startat en utredning.

Ansvariga chefer på ambulanssjukvården vill inte närmare kommentera det som inträffat, utan hänvisar alla frågor till Helena Björkman, som tror att händelser av den här typen kan skapa oro.

– Ambulansen är en del av vår verksamhet som syns och alla ska känna att de har ett förtroende för den. Det är inte okej att använda landstingets utrustning på det här sättet, säger hon.

Om en och en halv vecka väntas utredningen vara klar och innan dess vill Helena Björkman inte uttala sig om eventuella påföljder för de inblandade ambulanssjukvårdarna.

– Om utredningen visar att det gått till på det här sättet så får vi ta ställning till det då.

Vad har ni för ansvar för att sånt här inte sker?

– Vi måste se till att våra verksamheter fungerar som de ska. Vi ska följa de rutiner och regler som finns, kanske behövs det tydligare information och utbildning kring det här, säger Helena Björkman.