Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Körde på bakhjulet – friad efter rättstvist

Är det okej att köra på bakhjulet med sin motorcykel? Det tycker en 26-åring från Hofors som vägrade betala polisens böter – och får rätt av Gävle tingsrätt.

Annons

– Jag brukar göra det ibland. Det är en skön känsla, berättar 26-åringen, som på torsdagen friades av Gävle tingsrätt från åtalet om vårdslöshet i trafik.

Det var 23 oktober förra året som 26-åringen körde sin crossliknande motorcykel längs Storgatan i Hofors. Han körde i cirka 40 kilometer i timmen när han åkte upp på bakhjulet och körde så i cirka 30-40 meter. 150-200 meter senare gjorde han om det.

Vad han inte visste var att han i hasorna hade en polis, som inte tyckte att körningen på bakhjulet var lämplig. Vägbanan var blöt och han uppfattade att 26-åringen tappade styr- och bromsförmågan. Dessutom passerades en busshållplats på vägen och trafiken var tät längs Storgatan.

Gävle tingsrätt går dock på 26-åringens linje och menar att körningen inte var tillräckligt vårdslös för en fällande dom för vårdslös körning.

26-åringen själv önskar nu tydligare regler.

– Antingen ska man få köra på bakhjulet eller så får man det inte. Nu är det upp till hur poliserna bedömer det, säger han.