Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Korrigeringspolitik

Regeringen har varit förhållandevis optimistisk i sina tidigare prognoser. Och lovat bort pengar man inte säkert vet att man faktiskt har, om än med vissa förbehåll. Ekonomin är svajig nu. USA och Europa har fått ett återfall och inte någon med vett spenderar pengar i det ekonomiska läge som föreligger.

Så inte heller regeringen.

Det femte jobbskatteavdraget skjuter man på framtiden. Så även skattesänkningarna för landets pensionärer.

Jobbskatteavdraget är utgifter. Utgifter vars effekter är omstridda. Att införa ytterligare ett jobbskatteavdrag är att slösa och i det läge som nu råder skulle regeringen uppfattas som ansvarslös om man fullföljde sina planer på ytterligare skattsänkningar för landets inkomsttagare.

Mantrat om att det ska löna sig att arbeta består dock. Så även planerna på skattesänkningar.

Men att regeringen nu meddelar att den tidigare tänkta skattesänkningen för pensionärer inte blir av är svårt att kritisera. Det ekonomiska läget tillåter inte detta och bara en oansvarig regering skulle genomföra tidigare utlovade skattesänkningar i kristider.

För den enskilde får detta naturligtvis negativa ekonomiska följder. Men att regeringen sedan tidigare gjort fel mot landets pensionärer är trots det ett faktum som inte kan korrigeras just nu.

Hur man över huvud taget hamnade i en situation där man förväntas korrigera sin politik för ett rättvisare utfall.

Det är däremot obegripligt.

Att skatteskillnader mellan arbetstagare och före detta arbetstagare skulle sticka svensken i ögonen var trots allt väntat.