Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Körsångerskor eller skönhetsmissar?

Snart ska Gävles Lucia sprida ljus bland Gävleborna i vintermörkret.


I går visade de elva kandidaterna upp sig i Valbo köpcentrum.


Men vad är egentligen viktigast: sången eller utseendet?

Gävles luciakandidater är i full gång med förberedelserna inför den stora dagen den 13 december. Intensiva körrepetitioner varvas med besök på olika platser för att de ska visa upp sig. I går var det Valbo köpcentrums tur. En efter en gick de fram på scenen och presenterade sig för publiken.

De flesta är långa och har långt ljust hår. Något som de har fått en del kritiska kommentarer om.

– De säger att vi bara är blonda och inte har någon personlighet. Det är tråkigt, säger Tova Boustedt som är medveten om att alla tjejerna ser bra ut.

Hon förstår att många som röstar enbart bedömer utseendet.

– De har ju bara sett den lilla bilden i tidningen.

– Jo, men det är synd. Sången är viktigast och alla här har varit på en audition så alla ska veta att vi sjunger bra.

De elva kandidaterna har valts ut av två körledare. Bengt Johnson i klubben Lions, som är med och arrangerar luciauttagningen, avfärdar helt att utseendet skulle ha något med saken att göra.

– Vi har enbart tittat på hur de sjunger och hur de passar in i stämmor. Det har ingenting med skönhet att göra. Ser de bra ut är det bara ett plus.

Ingrid och Bertil Göthe var i går på plats för att se kandidaterna i Valbo. De tycker att en lucia gärna ska vara blond, ha fina ögon och ett lugnt ansiktsutryck. Bertil tror att allt hänger på utseendet.

– Absolut. Man ser ju aldrig hur de beter sig. Och sången har nog ingen betydelse. Sjunger de bra är det väl en fördel, men sedan sjunger ju alla samtidigt ändå.