Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kort livslängd på nya vitvaror

/
  • De tvättmaskiner som lagas och säljs vidare är ofta vitvaror som innehåller äldre teknik.

Att köpa nya vitvaror med senaste tekniken lönar sig sällan. Jämfört med de äldre produkterna är livslängden betydligt kortare. Dessutom har reparationskostnaden i det närmaste femdubblats.

Annons

Lasse driver sedan 40 år verkstaden och butiken Ansells hushållsmaskiner. Varje månad får han in mellan 30 och 50 maskiner, allt från kylskåp till spisar, tvättmaskiner, diskmaskiner och mikrovågsugnar. De senaste åren har andelen nya produkter ökat.
- I många fall är grejerna inte mer än tre till fem gamla när de kommer in. Det beror på att tekniken inte håller, säger Lasse och ruskar på huvudet

För att demonstrera skillnaden tar han fram en termostat, som hör till den gamla kylskåpstekniken och kostar några hundralappar att byta. Den nya kylen innehåller i stället givare, kretskort och massor av sladdar, allt i en enda stor kaka. Att byta detta kostar sällan under 2 500 kronor, med arbetet inräknat blir det ytterligare någon tusenlapp.


Håller sämre
Ett bra kylskåp som är runt 10-15 år gammalt har ofta en teknik som är både hållbar och energisnål. Att byta ut det mot en ny kyl blir då inte försvarbart, vare sig man pratar om miljö eller om pengar.
- Det man sparar på elräkningen blir sällan mer än 400 kronor per år. Kostnaden för ett nytt kylskåp i den lägre prisklassen - runt 4 000 kronor - tar det då minst tio år att tjäna in, säger Lasse.
- Och då bör man veta att just de billigare modellerna sällan håller så länge.


Tydlig trend
Enligt insamlingsorganisationen Elkretsens siffror har livslängden för kyl och frys sjunkit, från drygt 20 till 18 år. Även en rundringning till olika återvinningsanläggningar bekräftar farhågorna.
- Helt klart kommer det in fler nya grejer nu. Men uppgiften om att livslängden sjunkit till 18 år måste vi nog snart revidera, eftersom det inte hunnit gå så lång tid sedan vitvaror med ny elektronik tog över marknaden, säger en platschef på en återvinningsanläggning som dock inte vill medverka med sitt namn.


Okänt
Leverantörssidan säger sig inte känna till att nya produkter skulle ha en kortare livslängd. Erik Zsiga, presschef på Electrolux, svarar att deras ambition i alla fall inte är att minska den.
- Det har blivit mer avancerade produkter. Det har bland annat miljömässiga skäl, eftersom de drar mindre energi.


Lena Wreede/TT Spektra
lena.wreede@ttspektra.se
Fakta

(TT Spektra)

 (TT Spektra)

Annons