Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Korta de administrativa vägarna

I Landstinget Gävleborg pågår en översyn av den verksamhetsnära administrationen. Verksamhetsnära administration är ett samlingsnamn för både patientnära administration, det vill säga all administration kring patienten och dess besök, samt all vardagsnära förekommande administration på en vårdenhet.

En översyn är att välkomna, då administrationen inom sjukvården hela tiden ökar samtidigt som vi får allt mindre tid för våra patienter. Tyvärr har fokus riktats åt fel håll, det handlar i dag bara om organisationstillhörighet för läkar- sekreterare och klinikassistenter. God administration handlar om att korta de administrativa vägarna och att rätt person utför rätt sak.

Se över det som framkommit i kartläggningen. Ändra inte organisationstillhörighet för läkarsekreterare och klinik- assistenter. Lyft administration från behandlade yrkesgrupper för att frigöra patienttid. Ta bort icke obligatorisk administration från cheferna, låt det skötas av personer som har kunskap och känsla för verksamheten. Det finns många bra ideér om hur man skapar en god administration som genomsyras av kvalitet, kontroll och är kostnads- effektiv. För att nå dit krävs det att vi som kan administration får vara med och utveckla den. Från och med december månad upphör dialogmötena, från och med nu ska informationen gå via våra chefer. Att få plats i projekten som rullar igång är svårt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel