Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kortsiktigt att "köpa från hyllan"

Annons

I samband med det debacle som försäljningen av Saab givit upphov till uttalar sig näringsminister Maud Olofsson (C) till TT enligt följande: "Oppositionen ska vara tacksam över att det finns någon som förstår affärer”.

I ljuset av hur hennes kollega, den moderate försvarsministern Sten Tolgfors, hanterar ett av svensk försvarsindustris strategiskt viktigaste projekt SEP, Standardiserad Enhets Plattform, är det naturligt att vi socialdemokrater ställer oss frågan vem hon syftar på.

Regeringens nya principer om att Försvaret konsekvent ska köpa försvarsmateriel från ”hyllan” underminerar Sveriges ledande ställning inom vissa industrisegment.

Fallet med Hägglunds i Örnsköldsvik och deras fordon SEP förebådar en successiv avveckling av svensk försvarsindustri. Pessimismen sprider sig nu inom nu hela industrin när regeringens passivitet och tendens att ekonomisera varje sektor utan att se de långsiktiga konsekvenserna.

För IF Metall börjar situationen, med varsel i verkstadsindustrin, bli alltmer allvarsam och man söker alla vägar att upprätta en dialog med ansvariga ministrar. Ministrar som låst dörren till departementen från insidan. Regeringens politik vid materielinköp till försvaret är nu att i första hand inte utveckla system för svenska behov utan att skaffa färdiga lösningar på marknaden, att ”köpa från hyllan”. Ett problem är att ingen av regeringens företrädare kan beskriva hur denna hylla ser ut, än mindre vad som finns på den.
Svensk försvarsindustri är en strategiskt viktig komponent som svensk försvarspolitik vilar på. Utöver att den ger oss ett oberoende, att den materiel våra soldater behöver i möjligaste mån kan produceras i landet, interagerar den med annan industriell spetskompetens. När regeringens närings- och försvarsministrar talar om att göra affärer genom att köpa från hyllor som inte finns riskeras inte bara jobben i försvarsindustrin. Regeringen riskerar även att Sverige förlorar spetskompetens i industrin som helhet och, kanske mest allvarligt, att slå sönder den helhet som Sveriges försvarspolitik vilar på.

, riksdagsledamot (S), ledamot i försvarsutskottet

Mer läsning

Annons