Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kostsam sanering väntar sågen i Robertsholm

25 miljoner kronor. Det räknar Länsstyrelsen i Gävleborg med att saneringen av Robertsholms såg kommer att kosta. Hur mycket företaget SKF kommer att stå för bestäms om en månad.

Åtta år har gått sedan arbetet med att sanera marken kring den gamla sågen i Robertsholm startade. Marken har länge varit känd för att innehålla stora mängder arsenik och krom sedan företaget SKF bedrev impregnering av virke där.

Spridningsrisk

Nu har företaget Sweko kommit med den slutliga huvudstudien av hur saneringsarbetet av marken ska fortsätta. I studien har Sweko bland annat kommit fram till att spridning av föroreningarna kan ske via markdamm från området. Men även vid en översvämning skulle spridning av föroreningarna via jordpartiklar kunna spridas mot Hammardammen.

Att därför täcka över området med exempelvis asfaltering ser inte Inger Kindvall, miljöenheten vid länsstyrelsen, som ett alternativ.

– Asfalt blir också gammalt och spricker, och är heller inget alternativ som vi skulle kunna få några pengar för från Naturvårdsverket, säger hon.

En mer godtagbar lösning anser Inger Kindvall vara alternativet där delar av området grävs ut och sedan fylls på med morän. Vilket slutligt alternativ kommer att bestämmas innan årsskiftet.

25 miljoner kronor

Enligt Swekos uträkningar kommer en sanering att kosta 25 miljoner kronor, halva kostnaden mot vad länsstyrelsen tidigare räknat med. En summa myndigheten kommer att söka från Naturvårdsverket i slutet av december.

Förhandlingar med företaget SKF, som drivit sågen, pågår för fullt för att bestämma hur mycket de kommer att få stå för. I två liknande saneringsfall fick kostnaden till slut avgöras i Miljööverdomstolen där företagen blev skyldiga att betala 25 respektive 40 procent av kostnaden för saneringen.

Klart i november

Men Inger Kindvall räknar med att ett avtal är undertecknat och klart redan i november.

Förhoppningen är att saneringen ska sättas i gång på allvar nästa år.

– I år är det inte möjligt. Vi har inga pengar, säger Inger Kindvall.