Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Köttfri dag föll inte eleverna i smaken

Borgarskolan har avslutat sitt försök med en köttfri dag i veckan.
Eleverna tyckte att den vegetariska maten var smaklös och flera gick och köpte snabbmat i stället.

Arbetarbladet gjorde i oktober ett reportage från den första dagen på Borgarskolans försök med en köttfri dag i veckan. Försöket varade i totalt nio veckor och utvärderades sedan med en enkät bland eleverna.

250 av totalt 850 elever svarade på enkäten.

– Många tyckte att de inte blev tillräckligt mätta och att maten var smaklös. Flera har svarat att de har gått på snabbmatställen och ätit i stället, säger Patrik Lind, biträdande rektor på Borgarskolan.

Statistiken från de helt vegetariska dagarna visar också att det gick åt mellan 100 och 150 färre portioner, förutom vid det första tillfället då det serverades falafel.

52 procent av de svarande eleverna var helt emot en fortsättning med köttfria dagar, medan 43 procent tyckte att konceptet borde fortsätta i någon form.

– Vi har inlett diskussioner med Sodexo om att se över de vegetariska maträtterna och göra dem lite mer ungdomliga, som exempelvis spagetti med quornfärssås, vegetarisk pizza eller falafel. Vår ambition är fortfarande att öka antalet vegetariska rätter, säger Patrik Lind.

Han tycker inte att försöket har varit i onödan.

– Eleverna har förstått varför vi gjorde det här försöket och att maten har en miljöpåverkan, men de har inte varit beredda att äta vegetariskt.