Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kraftbolagen: Reglering löser inte myggplågan

Kraftbolagen tror inte att ökad reglering är lösningen på myggproblemen vid nedre Dalälven.

– Det är inte möjligt, säger Jens Bjöörn, kommunikationschef på kraftbolaget Fortum.

Att reglera bort översvämningarna på sommaren är ett av huvudspåren i länsstyrelsens förslag för hur myggplågan bör hanteras.

Men det är ingen framgångsväg, menar Jens Bjöörn och hänvisar till den studie som SMHI presenterade tidigare i år.

Sommartid rinner Dalälven som om den vore oreglerad, visar SMHI:s undersökningar.

– Blir det en regnrik sommar så blir det blött i nedre Dalälven. Jag vet inte var man ska dämma upp det vattnet. Det finns inte kapacitet för det, säger Jens Bjöörn.

Så vad anser du att ni kan göra för att komma till rätta med myggproblemen?

– Det är svårt att hålla borta vattnet. Samtidigt förstår vi att man måste göra något och i de delar vi kan medverka på effektivt sätt så är vi intresserade. Det man kan se funkar är hävd, att man håller efter och vårdar landskapet, säger han.

Länsstyrelsen i Gävleborg lät forskare på Kungliga tekniska högskolan (KTH) göra datorsimulerade studier av vattenflödet i älven. Enligt de studierna är det tekniskt möjligt att reglera bort alla översvämningar.

Översvämningarna på våren behövs för att värna om den värdefulla naturmiljön, menar länsstyrelsens utredare som alltså förordar ökad reglering sommartid.

– Vi menar att KTH kanske inte har utgått från realistiska förutsättningar när de tittat på möjligheterna, säger Jens Bjöörn och berättar att företrädare för Fortum ska träffa KTH-forskarna inom några dagar och prata om saken.

I ett yttrande pekar Fortum på möjligheterna att i stället leda om vattnet från Färnebofjärden. Det skulle kunna underlätta kontrollen av vattenflödena så översvämningar kan undvikas, menar kraftbolaget.