Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kraftig minskning av trafikdöda i Gävleborg

Dödsolyckorna på vägarna i Gävleborgs län minskade rejält under 2008 jämfört med året innan.


Preliminär statistik från Vägverket visar en minskning på cirka

30 procent.


– Utvecklingen går åt rätt håll, säger Caroline Ottoson, vägdirektör på Vägverket Region mitt.

Gävleborgs län står för den största minskningen i Region mitt, som även omfattar Dalarna, Västernorrland och Jämtland.

De preliminära siffrorna visar att 15 personer omkom på vägarna i Gävleborg under 2008, jämfört med 23 stycken under 2007.

Trenden märks även i resten av landet.

Man beräknar att cirka 420 personer dog i trafikolyckor i Sverige förra året, en minskning med cirka 10 procent. Siffran är den lägsta sedan 1945.

Enligt Caroline Ottoson är anledningen till minskningen framför allt att man har satsat på mötesseparering och satt upp fler vajerräcken på bland annat E 4, fler trafiksäkerhetskameror och lägre hastighetsgränser på en del sträckor.

– Jag tror också att man ser effekt nu av en säkrare E 4, som är en högtrafikerad väg i hela Gävleborgs län, och att vi har jobbat systematiskt med att mötesseparera riksväg 80 mellan Gävle och Falun, säger Caroline Ottoson.

De vanligaste olyckorna på vägarna är singel- och mötesolyckor. Och det som oroar Caroline Ottoson är att 25 procent av dem som omkom förra året hade alkohol i kroppen och 40 procent färdades utan bilbälte.

– Det finns mycket kvar att göra. Vi jobbar med att påverka beteenden vilket är en svår uppgift. Vi har samarbete med polisen för att få en effektiv övervakning och jag tror att vi kommer att få se mer alkolås. Sedan är min förhoppning att det införs fler stödsystem i bilarna som gör att man blir påmind om att sätta på sig bältet.