Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftigt jordskalv på grekiska turistöar

/

Ett undervattensskalv som mätte 6,3 på Richterskalan skakade den grekiska ön Rhodos på tisdagen, uppger Atens geodynamiska institut. Apollo har 730 svenskar på ön.

Annons

Utrikesdepartementet (UD) har varit i kontakt med den svenske konsuln på Rhodos.
– Som vi förstår det har inga svenskar skadats. Däremot har många svenskar känt av skalvet, säger Anders Jörle, presschef på UD.

– Vi har en servicetelefon som är bemannad dygnet runt. Men ingen har ringt ännu, så vi upplever det inte som någon jättestor oro bland våra gäster, säger Kajsa Moström.

USA:s geologiska myndighet (USGS) rapporterade tidigare att skalvet uppmättes till 6,4 på ett djup av 68 kilometer och knappt 15 mil sydväst om provinsen Mugla i Turkiet.
Skalvet inträffade klockan 05.26, svensk tid, och hade sitt epicentrum 45 mil söder om Aten.

Det fanns först inga uppgifter om skadade personer eller materiella skador. Men senare framkom att en kvinna på Rhodos omkommit.

Kvinnan snubblade och föll ned för trapporna när hon försökte fly från sitt hus i byn Archangelos, sade biträdande borgmästaren Christos Arygryo till den statliga tv-kanalen Net.

Apollo har inget hotell på den ort där dödsfallet efter jordskalvet rapporterats. Däremot har ett hotell i huvudstaden Rhodos stad fått en del mindre skador.
– Ett av våra hotell har fått sprickor. De gästerna har vi erbjudit att flytta till ett annat hotell, säger Kajsa Moström på Apollo.
– Skalvet hade tillräcklig styrka för att skapa en tsunami, men möjligheten har minskat eftersom epicentrum var på så stort djup, sade seismologen Efthymios Lekkas till statliga tv-kanalen Net.

Skalvet orsakade oro på ön och kändes ända bort till Kreta, men det fanns inga andra uppgifter om skadade eller döda, rapporterar AFP.

– Vi har inga rapporter om att några gäster kommit till skada. Våra guider är på väg till våra hotell nu för att informera gästerna, säger Kajsa Moström, informationschef på Apollo.
Hälften av alla europeiska skalv inträffar i Grekland.

Mer läsning

Annons