Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kram!

Kritikernas darling Johan Kling är ingen darling längre. Hans nya film ”Puss” ser redan ut som ett fiasko. Alla har mer eller mindre sågat uppföljaren till biosuccén ”Darling” och till hyllade romanen ”Människor helt utan betydelse”.

”Puss” har lanserats försiktigt, som något helt annorlunda, en ”fjäderlätt komedi”. Som om ingen heller hade riktigt trott på den.

Men faktiskt. ”Puss” är en helt logisk fortsättning på regissören/författaren Johan Klings skildringar av Stockholmsliv. Det där på avstånd rätt meningslösa som utspelas mellan Seven Eleven och sminkspegeln och sms-signalerna.

”Puss” är också som en Woody Allen-film på svenska. Med orkesterjazz i bakgrunden men, lyckligtvis, utan någon central neurotisk pajas. Johan Kling förblir en mycket behagligt tillbakadragen betraktare.

Det hade för övrigt varit typiskt Allen att som här låta händelserna utspela sig i kulisserna på en skräpig gammal teater. Bland – tragiska, självupptagna, skvallriga, bortskämda, otrogna, gnatiga, besynnerliga – medlemmar i en fri teatergrupp. Det vill säga de är som folk är mest.

Jag tycker bra om ”Puss”. För att den är så hopplöst obestämbar. För myllret av sitcomkaraktärer, och de väl använda Skarsgårdspojkarna.

Men rolig är för mycket sagt. Det är mer som att man ler som man måste göra åt livet ibland när det är för galet jobbigt. Jag fattar att en barnfamilj i publiken gav upp och lämnade salongen.

Mitt tips: att Johan Kling gjort en Roy. Regissören Roy Andersson slog igenom stort 1970 med ”En kärlekshistoria”. Hans nästa film blev magplask (precis som ”Puss” var den förresten en kollektiv historia i arbetsplatsmiljö) – för att senare kultförklaras och återupprättas.

Johan Kling är en galant flanör i det tidiga 2000-talets klassamhälle. I hans konstnärskap kommer också ”Puss” att ha en plats.