Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kram för 120 000 kronor

19-åriga Johanna Berqvist i Järbo har en stor del av finansieringen säkrad inför kommande högskolestudier. I går tilldelades hon årets upplaga av Åkerlunds gåva på 120 000 kronor.

Annons

– Det känns overkligt, säger superstipendiaten.

Johanna fick beskedet i ett mejl från skolchefen Göran isberg för någon vecka sedan.

– Mejlet kom sent på kvällen. Jag fick hjärtklappning och sprang upp och väckte mamma. Jag kunde inte fatta att det var sant, säger hon.

Mångmiljonär

Gåvobeloppet – ett riktigt superstipendium – kommer från entreprenören och mångmiljonären, forne Järbobon Sten Åkerlund med hustru Margitha.

Båda är numera bosatta i USA och vill uppmuntra ambitiösa gymnasieungdomar från Järbo till vidare studier inom naturvetenskap eller teknik.

Det här är femte året gåvan delas ut. Tre elever sökte och skolchefen Göran Isberg var den som fattade det slutliga avgörandet, efter underlag från rektor, mentor och lärare.

– Johanna har både goda vitsord från skolan, fina studieresultat och ambitioner, säger gymnasiechefen Magnus Höijer som ryckte in som stand in för Göran Isberg under den lilla ceremoni som i går hölls på restaurangskolan.

Pengarna delas ut under fyra år – 30 000 kronor per läsår mot intyg om att hon studerar på universitet eller högskola. Johanna är glad över att nu inte behöva ta så höga studielån.

– Det känns riktigt bra, säger Järbotjejen, som i framtiden vill plugga till fastighetsmäklare.

Intensiva veckor

Innan studierna har hon dock tänkt sig ett sabbatsår, vilket villkoren i gåvan inte är något hinder för.

Först väntar dock de sista intensiva veckorna på teknikprogrammet med designinriktning. Här hamnade Johanna av lite av en slump, berättar hon.

– Jag var här på ett Öppet hus och började prata intressen med en lärare som tipsade om att det här programmet skulle vara helt rätt för mig. Och det har verkligen varit världens bästa.

– Nu är det några veckor kvar att hårdspurta på innan studenten.

– Och efter det som har hänt vill man ju verkligen lägga manken till, säger Johanna.

Annons