Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kramkalas för Röda Korset

– Nu ska vi kramas här till förmån för Röda Korset!
I dag kunde förbipasserande Gävlebor köpa en kram av Lars-Åke "Babsan" Vilhelmsson som sålde kramar för 20 kronor i gallerian Nian.

Årets första gästkramare Lars-Åke "Babsan" Vilhelmsson gjorde sitt allra bästa för att få Gävleborna att köpa sig en kram och prutade till och med på priset.

– Jag brukar ge pengar till olika insamlingar men det här att sälja kramar är mycket roligare, säger en uppsluppen Lars-Åke Vilhelmsson mellan kramarna.

Det är andra året som Röda Korsets julinsamling går under namnet "Kramas för de ensamma". Kramarna kostar 20 kronor och då får man en knapp att sätta på jackan med på köpet.

Två av dem som passade på att få sig en kram var Irene och Henry Oikarainen.

– Självklart gjorde jag det! Det är ett jättebra sätt att samla in pengar på, alla blir glada av en kram, tycker Irene.

Förra året drog julinsamlingen in 28 miljoner kronor. I år är målet att öka den summan med en 1,5 miljon till 29,5 miljoner kronor.

Kampanjen pågår från slutet av november till 31 december och i Gävle räknar de nio lokalorganisationerna som finns i kommunen med att samla in 150 000 kronor.

– Det är ett högt ställt mål, men jag tror att vi kommer att klara det, säger Affe Nordström som arbetar med social verksamhet för Röda Korset.

Pengarna från julinsamlingen ska gå till Röda Korsets sociala arbete på hemmaplan och de olika Gävlekretsarnas verksamheter.

– Den största delen är besöksverksamhet. Vi söker upp ensamma och utsatta människor, gör besök hemma hos folk, på äldreboenden och i fängelset bland annat, berättar Affe Nordström.

På julafton kommer Röda Korset att ordna julfirande i Sjömanskyrkan dit allmänheten är välkommen som en del i sitt arbete för att minska ensamma personers isolering.

Kramkampanjen fortsätter fram till nyår. Röda Korsets kramare kommer att finnas på plats i Nian och på lördag kan den som vågar köpa sig en kram av världens starkaste kvinna, Anna Rosén.