Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kränkt kvinna får 7 000 i skadestånd

En kvinna som upplever sig kränkt av en biståndshandläggare får 7 000 kronor i skadestånd av Tierps kommun.


– Det är ytterst ovanligt att vi betalar ut pengar så, men det här är ett väldigt speciellt fall, säger kommunjuristen, Leif Nilsson.


Kommunen ser nu även över sina rutiner för liknande ärenden.

För två år sedan drabbades en kvinna i Tierps kommun av en allvarlig sjukdom. Hon behövde därför stöd och hjälp i hemmet. Under sjukdomstiden upplevde kvinnan att hon blev kränkt av en av kommunens biståndshandläggare. I ett brev till kommunen skriver hon, ett år efter insjuknandet, att handläggaren kränkte henne så att hon mådde dåligt både psykiskt och fysiskt. Hon begär därför ett skadestånd på 10 000 kronor.

Tierps kommun väljer att gå kvinnan till mötes genom att betala ut 7 000 kronor, trots att de inte anser sig ha något skadeståndsansvar.

Chefen för resurscentrum vuxna erkänner dock att ärendet kunde ha hanterats bättre.

– Jag kan inte gå in på detaljer i enskilda fall, men vi kunde ha handlagt det här annorlunda ur ett tidsperspektiv, säger Kristina Kuova.

Den biståndshandläggare som gjorde fel jobbar inte längre kvar på kommunen, och resurscentrum för vuxna ser nu alltså över sina rutiner.

Att kommunen betalar ut skadestånd är ytterst ovanligt.

– Kommunen kan i vissa fall ge ersättning, säger Leif Nilsson.

– Det finns andra bitar med i det här också, men jag kan inte gå in på det eftersom det är sekretessbelagda uppgifter.

– Allt jag kan säga är att det här är ett väldigt speciellt fall och det framgår också av det förlikningsavtal som vi har skrivit, säger Leif Nilsson.