Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kratta manegen för morrondagens välfärdsbärare

För ungefär en månad sedan så skrev vi en debattartikel i Gävletidningarna om Välfärden i framtiden och hur den ska kunna finansieras. Vi uttryckte en övertygelse om att ”de stora vinnarna” i denna process är de regioner/kommuner som har den största samverkansviljan mellan marknad och politik som blir de stora vinnarna.

Annons

Det är med stor glädje vi kan konstatera att vår artikel fick ett mycket positivt bemötande från näringslivet såsom från våra fackliga organisationer. Man är överens. Man vill samverka. Den naturliga frågan som uppkommer blir då – Hur åstadkommer vi denna samverkan? – Vem eller vilka organisationer känner sig manade?

Vi är ett flertal länsorganisationer som LO-distriktet – Svenskt Näringsliv – Företagarna – Handelskammaren – mfl, mfl – som ett flertal antal gånger medverkat i olika samverkansprojekt med nästan liknande inriktning. Även om ambitionen och målsättningarna har varit rätt och riktiga så har det – tyvärr – varit ”mycket snack och lite verkstad”. Gävleborgs län ligger fortfarande i topp när det gäller arbetslösheten – höga ohälsotal med alltför höga sjuktal – en arbetsmarknad som skriker efter kunnig arbetskraft – en arbetskraft med ”fel kompetens”- och en katastrofal hög ungdomsarbetslöshet!!!

Ungdomar ska inte vara arbetslösa! – Vi socialdemokrater vägrar acceptera att unga är arbetslösa. Med de förslag som nu presenteras från ”S” - så ska ingen ung människa få vara arbetslös längre än 6 månader. Utgångspunkten är att unga människor ska arbeta eller studera – inte vara arbetslösa!

Man kan sammanfatta våra förslag i 3 st åtgärder;

Att införa ett utbildningskontrakt för unga utan fullgjord gymnasieutbildning. Unga arbetslösa ska fullgöra sin gymnasieutbildning.

Att satsa på Yrkesintroduktionsjobb – där unga nyanställda ges möjlighet att kombinera jobb med utbildning. Förslaget innebär att kommuner och landsting kan erbjuda kollektivavtalade löner kombinerat med handledning/utbildning. Det privata näringslivet kommer att erbjudas en kraftig kompensation om de anställer inom yrkesintroduktionsavtalen.


Att kunskapsmobilisera – med sikte på rekryteringsgapet! – Matchningen på arbetsmarknaden fungerar allt sämre, vilket hindrar företagens möjligheter att växa. Här behövs breda satsningar på bristyrkesutbildningar, utbyggd yrkesutbildningar och satsningar på högskolan.


Detta innebär att ungdomsarbetslösheten minskar samt att vi underlättar för den generationsväxling som pågår på arbetsmarknaden och som kommer att fortgå under lång tid framöver. Vi måste skapa framtidstro för våra ungdomar. Ungdomarna behöver näringslivet – näringslivet behöver ungdomarna. Vi behöver kratta manegen för morrondagens välfärdsbärare. – För att klara detta behövs Samverkan och vi tror att Kommunerna i vårt län har ett avgörande ansvar för att denna process ska bli framgångsrik.

Anders Bergsten (S)
Hans Wahlström (S)
Rolf Wiberg (S)