Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kraven på kvalitet har hårdnat

Kvalitetskraven var tuffare den här gången, men Sodexo vann upphandlingen om skolmaten för att de kunde erbjuda lägst pris.
– Båda klarade kvalitetskraven och därför blev priset avgörande, säger kommunstyrelsens ordförande Carina Blank, s.

Annons

Direktiven i upphandlingen av skolmaten är uppsatta utifrån ett beslut i kommunstyrelsen i januari 2008. Där satte politikerna upp riktlinjer för kommunens inköp av städ- och måltidstjänster.

Från början var sex företag intresserade av uppdraget, men det var Sodexos låga pris som fällde avgörandet mot värsta konkurrenten, företaget ISS Facility Services AB, vars anbud var 34 miljoner kronor dyrare om året.

– Vi har fått ett bra pris samtidigt som de kunde uppfylla kvalitetskriterierna. Det gör att vi gärna vill fortsätta arbeta med Sodexo, säger Carina Blank.

En ökad andel ekologiska produkter, högre krav på transporterna och oftare alternativa maträtter är exempel på nyheter jämfört med förra upphandlingen.

– Jag tycker att vi har ställt höga krav på kvaliteten. Vi har resonerat oss fram till att det här är de krav vi kan ställa. Om vi ställer högre krav på till exempel närodlat kan det bli så att vi inte hittar någon alls. De kraven måste ställas på en annan nivå, säger Carina Blank.

En jämförelse av hur Gävle står sig i ett nationellt perspektiv visar att kostnaderna för skolmaten är låga.

I Gävle kostade skolmaten förra året 4 170 kronor per elev och år, jämfört med 4 610 kronor i riket, enligt siffror från SCB.

De storleksmässigt jämförbara kommunerna Eskilstuna och Sundsvall betalade 5 570 respektive 5 930 kronor.

Men Carina Blank tycker inte att man kan blanda ihop pris och kvalitet och menar att det beror på vad man har för förutsättningar.

– Alla kommuner har inte egna tillagningskök som vi har och alla håller inte ihop kost och städ. En massa saker har betydelse för vilket slutpris man får.

Om inte beslutet i upphandlingen överklagas väntas kommunen skriva nytt avtal med Sodexo inom tio dagar.