Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kräver en halv miljon av Aspgren

Hon var deras mamma, syster och dotter. Det 24-åriga offrets familj kräver mordåtalade Albin Aspgren på drygt en halv miljon kronor för det lidande han utsatt dem för.

Annons

Totalt kräver de sju familjemedlemmarna Albin Aspgren på nära 725 000 kronor. En dryg halv miljon av dem är för sveda och värk. Resten är för olika slags omkostnader.

75 000 per person kräver föräldrarna, syskonen, den mördade småbarnsmammans dotter och ex-sambo av Albin Aspgren för det lidande han orsakat dem, så kallad sveda och värk.

– Skadeståndsbeloppen i Sverige är inte större än så, säger åklagare Sebastian Flodström.

Det har gått fyra månader sedan den 24-åriga småbarnsmamman från Sandviken dödades och styckades av 28-åriga Albin Aspgren från Gävle.

Tingsrätten beslutade på onsdagen att han ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning i väntan på domen.

När den faller avgörs även skadeståndsbeloppen.

I Sverige är 50 000 kronor praxis för den som fått en anhörig dödad genom brott. Det har Högsta domstolen slagit fast. Det ska motsvara det som anhöriga riskerar att förlora om de blir akut sjukskrivna.

Någon ersättning för själva förlusten av en anhörig existerar inte i Sverige. Ulf Hjerppe vid Brottsoffermyndigheten förklarar:

– Vilket belopp skulle vara rimligt? Är det en miljon? Det finns inget belopp som anses kunna kompensera förlusten så därför finns heller ingen kompensation för det, säger han.

Om tingsrätten går på de anhörigas linje så riktas betalningskraven i första hand mot Albin Aspgren. Om inte han kan betala går det i förlängningen vidare till Brottsoffermyndigheten, det vill säga statliga pengar. Myndigheten gör då en ny prövning av beloppet.

Aspgrens försvarare Carl Lindström meddelade i samband med rättegången att de vid fällande dom accepterar kraven från föräldrarna och dottern – men inte syskonen och ex-sambon.