Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kräver parkinsonavdelning på äldreboendet – "En del kan vara så sega och stela att de inte kan prata för sig"

Parkinsonförbundet vill ha en särskild enhet för patientgruppen på det nya äldreboende som ska byggas på Gävle strand.
– Den främsta orsaken är att det behövs kunnig personal. Det är så speciellt med medicinering och de symtom vi får, säger Eva Malm, vice ordförande i länsförbundet.

Annons

Ladda ner Arbetarbladets nya app till Iphone eller Android för lokala nyheter direkt i din smarta telefon.

– En del kan vara så stela och sega att de inte kan prata för sig. Då behövs det personal som känner till sjukdomen och då klan man inte byta folk hur som helst, säger 68-åriga Eva Malm som själv haft parkinson sedan 2002.

Förslaget om en särskild enhet för parkinsonpatienter för förbundet fram i en skrivelse till omvårdnadsförvaltningen i Gävle. Förbundet önskar sig inte bara specialutbildad personal utan också att lokalernas anpassa efter patientgruppen vad gäller färgsättning och val av mönster. Det har nämligen betydelse för de boendes möjlighet att orientera sig samt motverkar att de omotiverat stannar upp i steget, så kallad frysning.

LÄS OCKSÅ: Helvetet hade ett namn – Parkinson

I skrivelsen pekar Parkinsonförbundet på att de gratis erbjuder utbildning om sjukdomen till personal, något som varit uppskattat men som bara används sporadiskt.

– Vi har kanske varit ut på tio äldreboenden. Personalen suger in informationen, säger Eva Malm.

Hur blir det om man på ett äldreboende inte har kunskap om sjukdomen och får in en parkinsonpatient?

– Då kör man på med samma medicin fram till döden. I bästa fall frågar man anhöriga, svarar Staffan Råberg, som även han är drabbad av sjukdomen.

Arbetarbladet träffar för övrigt Eva och Staffan hemma i hans och sambon Agnetas lägenhet i Gävle. Just den här dagen är Staffan stel i kroppen medan Eva är extremt rörlig. Dagen innan var det tvärtom.

MER LÄSNING: Robin Williams led av parkinson

Men åter till önskemålet om en speciell avdelning på Gävle strand.

Finns det underlag för en sådan?

– Ja det tror jag. I Gävleborgs län finns det 550 personer som har sjukdomen, de flesta är äldre, svarar Eva Malm.

Staffan Råberg menar att det borde bli billigare för landstinget att koncentrera parkinsonpatienterna i länet till en avdelning.

– Ju äldre du blir desto mer specialistvård behöver du. Med en speciell avdelning kan specialisten komma dit och ge oss en mycket bättre vård för en billigare penning.