Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kräver sänkt hyra för fel i lägenheter

Hyresgästföreningen kräver att hyresgästerna får en nedsatt hyra med 20 procent tills felen i lägenheterna på Skolvägen i Tobo är åtgärdade.

Kravet är kopplad till en begäran hos hyresnämnden om åtgärdsföreläggande gentemot Aros energideklarationer AB. I sin begäran åberopar Hyresgästföreningen Aros-Gävle hyreslagen

– Det ska vara saker som försämrar din boendemiljö, säger ärendehandläggare Jessica Sivsdotter.

Hyresgästföreningen, som representerar 15-20 hyresgäster, pekar på en rad fel i lägenheterna.

– Det rör sig bland annat om fukt- och mögelskador och dålig uppvärmning. Fastighetsskötseln är också under all kritik. De boende får kämpa för allting, säger Sivsdotter.

Hyresgästföreningen vill att hyresvärden ska få en begränsad tid på sig att fixa felen och att kraven kopplas till ett hot om vite.

Vad händer om värden inte följer föreläggandet?

– Då kan värden fråntas en del av förvaltningen, till exempel snöröjningen, svarar Sivsdotter.

För några år sedan var husen också tvångsförvaltade på grund av bristande underhåll.

Även Tierps kommun kräver att hyresvärden åtgärdar felen. Aros energideklarationer har dock inte följt föreläggandet enligt miljöbalken att senaste 20 januari besikta husen.