Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kriget mot demokratin

/
  • Kriget mot terrorismen blev till ett krig mot demokratin. Genom lagstiftning har ett globalt demokratiunderskott skapats.

Kriget mot terrorismen blev inte bara till ett krig mot de anti-demokratiska krafterna i världen. Kriget mot terrorismen blev också paradoxalt nog ett krig mot demokratin.

Annons

Vägen har gått genom lagstiftningen. Fri- och rättigheter har offrats av lagstiftare världen över, integritetsskyddet och rättssäkerheten har gradvis fått ge vika, vilket inneburit att demokratins grunder offrats för att skydda demokratin, trots att detta inte låter sig göras.

I Sverige blev debatten om FRA het. Den kom främst att handla om det uppenbara, om risken för integritetskränkningar av helt vanliga medborgare. Detta trots att det snarare var motiven bakom FRA-lagen och de politiska strömningar den förkroppsligade som gjorde FRA-lagen intressant. För FRA-lagen är en produkt av kriget mot terrorismen. Och i kriget mot terrorismen har integritetsskydd och medborgerliga fri- och rättigheter konsekvent förlorat mot terrorismen. Vilket egentligen är terrorismens främsta framgång, att punktvisa våldsdåd fått våra demokratiskt valda representanter att ge upp just de grundvalar de sagt sig vilja försvara.

Därför är den internationella Juristkommissionens 213 sidor långa rapporten ”Assessing Damage, Urging Action” som publicerades under gårdagen, rörande förändringar av lagstiftning världen över till skydd mot terrorismen, bara en bekräftelse på vad vi redan visste.

Att de antidemokratiska makterna blivit segrare med hjälp av lagstiftning. En sorglig summering av de lagändringar som genomförts som i sig utgör oacceptabla inskränkningar rörande både de mänskliga rättigheterna och demokratin. För vad Juristkommissionens rapport visar oss är hur man genom lagstiftning kan skapa ett globalt demokratiunderskott även med de ädlaste avsikter för ögonen.

Den internationella juristkommissionens rapport är ett vittnesmål rörande en politisk normaliseringsprocess som tog sin början den 11 september 2001.

Nu har vi vant oss. Inskränkningarna av demokratin är i dag en del av både rättskultur och politiska ambitioner världen över. Vad vi fick var åtta år av krig mot terrorismen. Ett krig som skulle visa sig vara lika mycket av ett krig mot demokratin. Ett krig som måste bekämpas.

Mer läsning

Annons