Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kris i byggbranschen

/

Bygginvesteringarna sjunker med fem procent i år och cirka 20 000 jobb försvinner i branschen, enligt en ny prognos.
Men Riksbankens och regeringens kraftiga stimulansåtgärder kan åtminstone dämpa fallet.

Annons

Det är en tämligen dyster bild som bransch- och arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier (BI) tecknar i sin första konjunkturprognos för året.
BI räknar med att ett ras i bostadsbyggandet – antalet påbörjade lägenheter väntas mer än halveras i år jämfört med de senaste åren – drar med sig hela byggmarknaden nedåt.


Totalt väntas bygginvesteringarna minska med fem procent i år, efter en uppgång i fjol på cirka tre procent. Det är dåliga nyheter för de drygt 300 000 byggarbetarna.
– Vi räknar med att bortåt 20 000 sysselsatta inom byggindustrin kan förlora jobbet det närmaste året, säger Fredrik Isaksson, chefsekonom på BI, till TT.Under 2008 ökade sysselsättningen på helårsbasis, trots en mycket svag utveckling under hösten. Men nu väntas den uppgången raderas ut.
Förutsägelsen får fackförbundet Byggnads att ropa på åtgärder, bland annat ett omfattande program för upprustning av miljonprogramsområden. Merparten av de hotade jobben skulle kunna räddas, enligt facket.


Allt är dock inte mörker på byggmarknaden. Framför allt anläggningsbyggandet väntas fortsätta öka rejält under de två kommande åren, bland annat tack vare regeringens infrastruktursatsningar.
Och redan 2010 väntas hela branschen få näsan över vattenytan genom att bygginvesteringarna stiger med tre procent.Det är bland annat Riksbankens kraftiga räntesänkningar som väntas få de ekonomiska hjulen att snurra. Redan nu tycks sänkningarna ha fått viss effekt på bostadsmarknaden, enligt Isaksson.
– De första indikationerna på de här kraftiga räntesänkningarna har ju ändå varit att intresset för bostadsmarknaden har återkommit från total stiltje i höstas, då det inte gjordes några affärer alls.


Men, tillägger han, hur stor effekten av räntesänkningarna blir återstår att se. En avgörande fråga är vad som händer med jobben i ekonomin som helhet.
– Det är ett stort frågetecken framöver, hur kommer hushållen agera när de ser att arbetslösheten stiger brett över hela landet? Det brukar påverkar rätt negativt, säger Fredrik Isaksson.

Mer läsning

Annons