Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krisen allt värre – färre ambulanser än väntat i sommar

Personalbristen slår hårt mot ambulanssjukvården i sommar. Nu står det klart att ännu fler ambulanser än tidigare befarat kommer att ställas. "Det är rena katastrofsituationen", säger Tommy Groth på ambulansen.

Som Arbetarbladet har rapporterat om har det redan ställts fyra dagambulanser och två dygnsambulanser i Gävleborgs län under sommaren.

Ansvariga för ambulansverksamheten har tidigare varnat för att ytterligare två dygnsbilar kan behöva ställas in i värsta fall – en i Gävle och en i Sandviken. Nu har farhågan besannats.

– Som planeringen ser ut just nu är det elva nätter under juli och augusti som två dygnsbilar kommer att ställas in, och mellan tjugo och tjugosju nätter som en bil ställs in på en av orterna. Det varierar vilken ort som en dygnsbil ställs in på. Men vi ser hela tiden över planeringen, så det kan komma att ändras, säger divisionschefen Helena Björkman.

Tommy Groth jobbar på ambulansen i Gävle och berättar att han känner oro efter beskedet om att ytterligare ambulanser ställs.

– Alla som jobbar kvar bävar inför sommaren – hur det ska bli – och inför risken att en tredje person kommer att drabbas, säger han.

LÄS MER: Ambulanschefen pudlar om personaluppror

Det svåra läget kan ses som en konsekvens av att många medarbetare sagt upp sig från ambulansen efter jourförslaget.

– Det kommer att saknas van person plus att man inte har fått tag på tillräckligt många hyrsköterskor, säger Tommy Groth.

Enligt honom förstår inte allmänheten vidden av vad neddragningarna kommer att innebära.

– Det är rena katastrofsituationen, säger han.

Helena Björkman säger att hon förstår ambulanspersonalens oro.

– Det är en svår bemanningssituation, och det är tufft för ambulansen inom vissa enheter. Men vi har analyserat de värsta tillfällena från förra sommaren, de gånger vi fick flest larm samtidigt. Utifrån det har vi bedömt vi ändå kommer att ha en god beredskap i sommar, säger hon.

LÄS MER: Risk för färre ambulanser nattetid – för lite personal

Från Vårdförbundet ser man allvarligt på att fler ambulanser ställs i sommar.

– Arbetsmiljön är mycket ansträngd som det är eftersom man har en personalbrist som man inte kan lösa. Man har inte fått tillräckligt många hyrsköterskor och då måste man dra ner, säger Lilian Hultin, ledamot i Vårdförbundet och intensivvårdssjuksköterska.

I dagsläget säger hon att det finns saker som pekar på att patientsäkerheten kan äventyras – även om det inte är något som varken hon eller någon annan på Vårdförbundet kan uttala sig om. I nuläget finns det enligt henne en risk att ambulansen inte kommer hinna fram inom 20 minuter som det är sagt.

– Jag kan inte säga att det inte är patientsäkert – det är det bara ambulansöverläkaren som kan – däremot kan vi säga att det blir fördröjningar och det tycker vi inte är rätt, säger Lilian Hultin.

LÄS MER: Ambulansöverläkaren: "Det går aldrig att helt garantera patientsäkerheten"

Enligt henne tvingas ambulanser ställas även i det vardagliga arbetet när man inte klarar av att fylla luckor för kortidsjukfrånvaro. Bland annat innebär det att man får jobba mer med passningar – vilket innebär att om till exempel en ambulans i Sandviken är ute på uppdrag, så får en ambulans från Gävle åka iväg och placera sig någonstans mellan städerna för att kunna rycka ut om det behövs.

Enligt henne har Vårdförbundet nåtts av uppgifter om att 38 personer ska ha slutat.

– Men det kan vara fler. Sedan är det såhär att man rekryterat en del som har slutat på en gång – och det har exempelvis att göra med att arbetsmiljön inte är bra, säger hon.

Helena Björkman bekräftar antalet som slutar.

– Ja, det ligger där omkring för hela länet, men alla slutar inte samtidigt. Vi har också anställt tolv personer i länet och har haft flera kvalificerade sökande till de ambulanssjukskötersketjänster som vi har lagt ut.