Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krisen på ambulansen – 18 personer ska ha sagt upp sig

18 personer har sagt upp sig på ambulansen i Gävleborg. Det uppger ambulansfacket Alarm.
Men ledningen på ambulansen säger sig inte känna igen den siffran.
– Vi har sju bekräftade uppsägningar med anledning av jourförslaget, säger ambulanschefen Jörgen Tranevik.

Förslaget om att ambulanspersonal i Gävleborg inte längre ska ha vanlig lön på nätterna utan i stället en lägre jourersättning har fått det att koka på länets ambulansstationer.

Det innebär nämligen att man kommer att få vara på jobbet i fler timmar än i dag – men få mindre betalt.

– Totalt rör det sig om en hel månad extra per år, säger Andreas Holmlund på ambulansförbundet Alarm, som är ett av de fackförbund som organiserar de anställda på ambulansen.

Läs mer: Jourtid i stället för arbetstid ska spara miljoner

Missnöjet är så stort att flera personer valt att sluta. Men hur många det är som sagt upp sig finns det olika bud om.

Enligt ambulansförbundet Alarm är det hela 18 personer som hittills har sagt upp sig.

– Det är en siffra som chefer inom ambulansen har gått ut med och som vi kan bekräfta, men det kan också ha blivit fler sedan dess, säger Andreas Holmlund på Alarm.

Anna Bergström, som är ordförande för det största fackförbundet inom ambulansen, Vårdförbundet, säger att hon inte kan bekräfta den siffran men att den kan stämma.

– Vi har bara fått bekräftat att sex personer har sagt upp sig men det ska ha blivit fler sedan dess. Jag skulle tro att det är över tio i alla fall men det är inget vi kan säga säkert.

– Sifforna beror också lite på hur man räknar, en del som aviserat att de tänker sluta har kanske inte formellt lämnat in sin uppsägning, konstaterar Anna Bergström på Vårdförbundet.

Läs mer: Varnar för personalbrist på ambulansen

Enligt Jörgen Tranevik som är chef för ambulanssjukvården i Gävleborg har det hittills kommit in sju uppsägningar i protest mot förslaget om jourtjänstgöring.

– Det är de uppsägningar som vi fått skriftligt och som är bekräftade. Några andra känner jag inte till, säger Jörgen Tranevik.

Därutöver finns det ytterligare två anställda som slutar, en som går i pension och en som lämnar för ett annat jobb. Men i de fallen finns det, enligt honom, ingen koppling till sparförslaget.

Hur ser du på att anställda är så missnöjda att de säger upp sig?

– Det är djupt olyckligt att människor blir ledsna och besvikna. Det är aldrig bra att vi tappar medarbetare.

Kommer ni ändå att driva igenom förslaget?

– Vi är mitt upp i en process där vi precis tagit fram riskanalyser och ska tillsammans med fack och medarbetare jobba vidare med dem och jag vill inte föregå den processen. Men det kvarstår att vi har ett direktiv att vi måste minska våra övertidskostnader med 4,5 miljoner kronor, säger Jörgen Tranevik.

Även om jourtjänstgöringen bara införs på de mindre så kallade enbilsstationerna så berörs i stort sett alla 240 anställda eftersom man turas om att bemanna de mindre stationerna.

Och inom Vårdförbundet är man nu djupt oroade över läget inom ambulansen.

– Situationen är akut. Det är alarmerande att folk säger upp sig eftersom man förlorar kompetens och erfarenhet. Fortlöper det här finns det en stor risk att man inte kan hålla alla ambulanser rullande, säger Anna Bergström.

Läs också:

Ni har fått hundratals år av erfarenhet ett lämna ambulansen …

Ta ni mer av min fritid känner jag mig kränkt!

Vi stöder förslaget att införa jourtjänstgöring