Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kriskrogar härdar ut trots förluster

Om Interpool har gått med bra vinst så har grannkrogarna haft betydligt svårare att få rörelserna att gå ihop.


I Söderhielmska gården, på andra sidan gatan, har ägaren fått lov att pytsa in över 5 miljoner kronor för att klara bolaget från konkurs.

Annons

Om hörnet, vid Södermalmstorg, ligger Brunnsgatan 63 som från början lanserades som exklusiv matkrog men som hittills visat ständiga förlustsiffror.

– Vi har haft några tuffa investeringsår, säger delägaren Magnus Lindblom som hade räknat med att det skulle ta åtminstone två–tre år innan krogen gick runt.

Två år i rad, efter starten hösten 2005, har bolaget visat förluster på drygt en halv miljon kronor. Inte heller i fjol gick det med vinst, konstaterar Magnus Lindblom.

De tre ägarna har hittills gått in med 1,3 miljoner kronor för att rädda rörelsen.

– Men vi tror fortfarande på Gävle och Söder. Vi hade bästa hösten hittills och har inte märkt några spår alls av lågkonjunkturen, säger han.

Magnus Lindblom, som är IT-konsult, konstaterar att marginalerna är mycket mindre i restaurangbranschen än för den som säljer IT-tjänster.

Strax efter starten utsågs Brunnsgatan 63 till Gävles bästa matkrog av restaurangguiden White Guide. Men för att locka fler gäster fick man ändå lov att bredda menyn och även införa lite enklare rätter.

– Vi insåg att vi satsat lite väl smalt för att passa Gävlemarknaden, säger Magnus Lindblom.

För drygt fyra år sedan tog Giorgios Skouras över fastigheten där Söderhielmska gården finns. Strax därefter tvingades Vahed Taghavi flytta och ta med sig nattklubben Hang Loose som i dag håller till på Nygatan.

Söderhielmska höll stängt i flera månader i väntan på att huset renoverades och köket rustades upp. Nu har den nye ägaren drivit stället i nästan två år – med förlust.

– Ägaren tycker att det finns potential och vill driva stället vidare, säger Spiros Hadrogianis som är platschef sedan i oktober i fjol.

Under 2007 gick bolaget som driver Söderhielmska med 3,8 miljoner i förlust.

Annons