Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kristet mirakelmöte i Gävle: Kan bota smärta med handpåläggning

På fredag ska ett stort, kristet väckelsemöte hållas på Gavlerinken med bland annat en amerikansk predikant.
Församlingen tror på att tala i tungor och "helande och mirakel i Jesu namn".
– Människor kommer att möta gud och kan bli helade, säger pastor Peter Fagerhov.

Annons

Församlingen Nordanstigs Kristna Center, NKC, ligger bakom konferensen "Mobilize Sweden" som kommer till Gävle.

Arrangören räknar med 500 besökare och ska hålla till i stora entrén, inte i själva arenan.

I förhandsmaterialet finns många krigsmetaforer som exempelvis "Guds folk reser sig och intar sin plats på stridsfältets höjder!"

Men Peter Fagerhov menar att det inte är bokstavligt talat.

– Vi befinner oss i ett krig men inte ett krig mellan kött och blod. Det handlar om kriget mellan ondska och Gud, det kristna budskapet, säger Peter Fagerhov.

Han förklarar också att alla är välkomna oavsett religionstillhörighet.

– Vi har världens bästa budskap. Vi bjuder in folk så att de får chansen att möta Jesus, säger Peter Fagerhov.

Församlingen NKC skriver på sin hemsida att de tror på andedop med tungotal, det vill säga att tala i tungor. De tror även på "helande och mirakel i Jesu namn" vilket förmodligen kommer att ske även på Gavlerinken.

– Ja, det kommer du få se, människor som möter Gud genom helande. Det kan ske under lovsång när man prisar och tillber Herren. Andra kan uppleva det under förbön, när någon annan ber för dem. Det är vanligt i den kristna världen eftersom att vara kristen är att leva ett övernaturligt liv, säger han.

– Det sker också att man lägger handen på den som är sjuk. Skriften uppmanar att man ska smörja dem med olja och lägga händerna på dem och be om Guds kraft och helande, säger Peter Fagerhov.

Har folk blivit helade under era konferenser?

Ja, absolut det händer att folk blir helade.

Vad har de blivit helade från då?

– Det är svårt att ge något konkret exempel just nu. Men de som har olika typer av smärta blir fri från smärtan och personer med olika allergier har blivit av med den, vilket är lättare att kunna bevisa, säger Peter Fagerhov.

Peter Åkerbäck, expert på religiösa grupperingar och lektor i religionshistoria vid Stockholms universitet, känner till organisationen NKC som arrangerar väckelsemötet. Gruppen tillhör den så kallat karismatiska kristendomen.

– Tanken är att man verkligen ska känna något under predikningarna. Folk kommer förmodligen att skaka av extas. Jag brukar åka och titta på i studiesyfte men nu hinner jag inte. Man kan givetvis diskutera vad som är teater och vad som inte är det i de här sammanhangen, säger Peter Åkerbäck.

Men pastor Fagerhov tillbakavisar påståendet om att folk skakar i extas.

– Guds närvaro kommer starkt när vi sjunger lovsång. Då upplever man att gud är där. Det är en frid som övergår vårt förstånd. Man känner en frid och glädje, säger Peter Fagerhov.

Helena Löfgren är legitimerad psykoterapeut med specialitet inom social påverkan och manipulation.

Hon har själv ett förflutet inom den extrema sekten Moon-rörelsen i USA men lyckades bryta sig loss. Enligt Löfgren lockas många till väckelsemöten på grund av själva upplevelsen.

– Det är helt enkelt spännande och häftigt att vara med. Ungefär som en rockkonsert eller en fotbollsmatch och det behöver inte vara fel, säger hon.…

Men den hetsiga stämningen under predikningarna kan göra att man blir väldigt pressad.

– Det är ett väldigt intensivt tillstånd och många vill hjälpa dig med tolkningarna vilket kan göra att man kan se saker som inte finns. Det kan uppstå under situationer när man är mentalt väldigt överbelastad. Hjärnan kan spela en spratt och man kan få alla möjliga märkliga upplevelser, som kan tolkas som övernaturliga i brist på kunskap om hjärnan, säger Helena Löfgren.

Den speciella stämning som byggs upp kan även göra att man blir sårbar för påverkan och manipulation i gruppen, berättar Löfgren.

– Man är i en känslig situation. Det är ett utmärkt tillfälle att rekrytera folk till exempelvis sekter. Men det är verkligen en etisk gråzon, att rekrytera folk i ett sårbart tillstånd, säger Helena Löfgren.

I sammanhanget är det viktigt att betona är att NKC inte är en sekt.

Men om man väl hamnar i en sekt, kan själva tron vara underordnad andra strukturer.

– Till slut utvecklar man ett psykologiskt beroende av gruppen snarare än själva religionen. Vi är flockdjur, vi vill höra till en gemenskap och det kan bli väldigt svårt att bryta sig loss, säger hon.