Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kristina i Fågelsundet fruktar högre vatten

När Kristina Evaldsson, Fågelsundet, slog upp ögonen fem i halv fyra i morse gick strömmen. Då blåste det 28 sekundmeter.
– Det var precis som en mjölsäck utanför och rutorna skallrade, säger Kristina Evaldsson.

– Det är inget vidare just nu. Av husets 13 fönsterrutor är tio helt igensnöade, berättar Kristina som ännu vid elvatiden saknar ström i huset.

Kristina och Gert Evaldsson är en av åtta familjer som är fastboende i Fågelsundet. Där det finns också människor som har sommarstugor i form av kokhus nere vid havet.

– Vi har precis kokat kaffe på vedspisen och ätit frukost med en familj från Märsta som har sommarstuga här. De ska försöka ta sig hemåt på vägarna.

Hon berättar att flera av vägarna i Hållnäs har plogats under morgonen men att det hela tiden yr igen.

Ett par som bor grannar med Evaldsson och där båda jobbar på Sandvik i Gimo har inte lyckats ta sig till jobbet. Det har inte heller sonen som bor i Slada by och jobbar på sågen i Åkerby. I den familjen är också de båda barnen Emma, 13 år, och Hanna, 9 år, hemma från skolan på grund av stormen. I Emmas fall går det ingens skolskjuts till Ol Andersskolan, och i Hållnäs skola där Hanna går är undervisningen inställd.

– Jag tror inte att de gillar det, de är så skoltrogna.

– Att vattnet stiger så det hotar båthusen.

Kristina säger att vinden mojnat något men hon gissar att det fortfarande blåser

15 sekundmeter. Hon säger att familjen dels kan "avläsa" vindstyrkan på en vimpel på flaggstången. Men också av lutningen på en tall.

– Det är sådant som Gert lärt sig av pappan som var fiskare.