Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristins pensionat ska betala läkarstudierna

/
  • HUSFRU. I sommar har Kristin Eidhagen, till höger, engagerat Ingela Sundin, Gästrike lärling, som husfru.
  • STUDIEINKOMST. Kristin Eidhagen, här i receptionen, arbetar i dag deltid som lärare på John Bauer-gymnasiet och med friskvård på Gävle friskvård- och psykologmottagning. För att få ekonomi på framtida studier till läkare behöver hon en inkomstförsäkring. Det blev ett pensionat på Brynäs.
  • 1920-TALET. Så här såg det ut på Brynäs när pensionatet Rum på Brynäs byggdes på 1920-talet; då som flerfamiljshus.

Annons

För Kristin Eidhagen är 2009 slumpens år.

Först ledde en golftävling till start av ett pensionat.

– Mitt under tävlingen föreslog min golfkompis, som är snickare, att vi skulle starta ett pensionat ihop!

Kristin kunde inte säga nej, sköt sina planer att läsa medicin på framtiden, och blev snickarlärling.

I förra veckan påbörjade hon en tjänst som lärare på hälso- och idrottsprogrammet på John Bauer-gymnasiet.

– Jag skulle köpa glass när jag stötte på en bekant som sa att jag absolut måste söka tjänsten, berättar Kristin, då idrottslärare vid en av Gävle kommuns grundskolor.

I dag är Kristin ensam ägare av såväl fastigheten som pensionatet – ”Rum på Brynäs” – och har precis fått näringstillstånd för 15 gäster per dygn.

Renoveringen av det äldre flerfamiljshus som Kristin och hennes golfkompis köpte bakom Brynässkolan har slutförts under sommaren.

Det är byggt på 1920-talet som ett av flera i ett område flerfamiljsfastigheter. Fastighetens 239 kvadratmeter består i dag av sex lägenheter och fyra enskilda rum, och det är främst företag, myndigheter och organisationer Kristin hyr ut till.

Hyrläkare är den största gästgruppen, och varje lägenhet har trådlöst nätverk för nätuppkoppling och tv med inbyggd dvd.

– Tommy har byggt, och jag har bidragit med lösningar på problem vi stött på, säger Kristin. Jag älskar att klura ut lösningar, och det har varit jätteroligt att få till allting.

Lägenheter och rum är unika, det vill säga är inredda och färgsatta utifrån tapetens, överkastets eller gardinens färger och stil på möbler.

– För att inte kostnaderna skulle skena hjälpte pappa till, och vi använde utgående tapeter, stuvbitar och köpte möbler via nätet och släkten, och på loppis.

Pensionatet andas fräschör, omsorg och trivsel; från rummen och tvättstugan i källarplanet till övervåningarnas reception, lägenheter, rum, vardagsrum, kök för egen matlagning och hygienutrymmen – och tillgången till cykel.

– Man ska känna sig hemma här. När man arbetar borta behöver man det, tror jag. Under sommaren har jag anställt en husfru, som även är spa-teraput, och till hösten planerar jag en relax med bastu med infrarött ljus.

Något som helt är i samklang med Kristins professionella syn på människa och arbete.

– Jag vill stärka det friska och fungerande. Det är därför jag valde att bli idrottslärare och friskvårdsterapeut, och det är av samma skäl jag – om allt går vägen – vill bli läkare.

Annons