Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritik är demokratins livsluft

Högskolans rektor tycks fortfarande inte ha förstått att fel har begåtts. För offentlig- anställda får inte arbetsgivare göra uttalanden om att problem bör hanteras internt i första hand. I stället släpper rektor nyheten att hela hög- skolan ska omorganiseras.

Att en översyn skulle till fick några av oss höra så sent som i onsdags förra veckan. De flesta av oss kände inte till det. Några har hört rykten. Ett slående exempel på den slutna organisationen.

Att vrida fokus från den principiella frågan om meddelarfrihet och yttrandefrihet, och få det till att anställda är kritiska på grund av oro eller besvikelse, är inget annat än att väja för sakfrågan.

På ett högre plan handlar frågan om akademisk integritet kontra förvaltningsstyre.

För en akademiker har det fria ordet och den fria tanken grundläggande värde, oavsett om man personligen gynnas eller missgynnas. Inom högskolan är det akademikerna som är beredda att kraftigt försvara sina motståndares rätt att yttra sig.

För akademikerna är det viktigt att den som har avvikande mening om forskning eller undervisning kommer till tals.

Kritik är inte problem! Kritik är inte något som ska ”hanteras”!

Kritiken behöver inte åtgärdas eller före- kommas med nya ”kommunikationsstrategier”!

Michael Gustavsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel