Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritik bland krögarna mot stelbent alkoholhandläggning

En stelbent paragrafryttare som hotar att dra in tillståndet i stället för att kommunicera. Så beskrivs kommunens alkoholhandläggare Margitta Fröberg av flera krögare i Gävle.
Själv säger hon sig alltid sträva efter samförstånd.

Kommunens alkoholhandläggare Margitta Fröberg får mycket kritik i Gävles krogvärld efter det uppmärksammade fallet med indraget alkoholtillstånd för Läkerol Arena.

Arbetarbladet ringde runt till några krögare i Gävle för att undersöka hur man upplever kontakterna med kommunen. Ingen av krögarna vill förekomma med namn eller bild i tidningen, främst på grund av att man inte vill försämra relationen.

– Hon sitter på ganska stor makt gentemot oss restauranger, säger en av krögarna.

Men mot löfte att få vara anonyma berättar krögarna gärna. Bilden av en tjänsteman som tittar väldigt mycket på lagtext och är svår att kommunicera med målas upp.

– Hon följer lagboken och det är inte fel, men det sker ofta på ett lite klumpigt sätt, tycker en krögare.

– Så fort det sker något tycker jag att hon bara hotar med att dra in tillståndet, i stället för att vara tillmötesgående. Allt görs bara brevledes, man tycker att de skulle kunna komma hit i stället eller lyfta telefonluren, det kan inte vara så svårt, säger en annan krögare.

En tredje klagar på att alkoholhandläggaren har dålig koll på branschen, hon har exempelvis kallat till krögarträff nästa vecka trots att den här tiden på året är som mest hektisk med många andra rapporter som ska in.

– Hon jobbar inte med oss och hjälper oss som hon borde göra.

Margitta Fröberg håller inte med om att hon hotar och bara kommunicerar skriftligt. Hon berättar att alkoholhandläggarna jobbar mycket utifrån anonyma tips och att man då alltid åker ut till den aktuella krogen eller kallar in krögaren till ett möte.

– Om vi ser ett fel i samband med en tillsyn försöker vi få dem att rätta till det på plats om det är möjligt. Det skriftliga kommer först i ett andra skede eller om det är något väldigt allvarligt. När det handlar om tillståndsgivning sker den mesta informationen skriftligt, men det är för att det ska bli tydligt vad som fattas, säger hon.

Hon jobbar också mycket med krögarträffar där hon även bjuder in andra myndigheter för att tydliggöra att alkoholhandläggarens beslut vilar på lagtext och inte på en enskild person.