Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot lärarutbildning utan sex

Trots kritik mot skolans sexualundervisning är sex och samlevnad inget som betonas i utredningen om den framtida lärarutbildningen, enligt RFSU, som vädjar till utredningen att tänka om.

Annons

Utredningen ska lägga fram sitt betänkande i början av december och ett utkast är just nu ute för läsning hos utredningens expertgrupp.
Enligt RFSU pekar inte mycket på att utredningens förslag kommer att innebära att sex och samlevnad blir ett obligatoriskt ämne i lärarutbildningen.
I stället innehåller utredningsförslaget bara en generell skrivning om vad alla lärare bör kunna i ämnet.
I ett brev till utredaren Sigbrit Franke varnar RFSU för att risken är stor att undervisningen i ämnet därmed försvinner i mängden av den kunskap och färdigheter som en lärare förväntas ha.
Organisationen konstaterar att sex- och samlevnad har varit obligatoriskt ämne på högstadiet i 50 år men att bara 6 procent av lärarna har utbildning i ämnet. Att sexualundervisningen i skolan måste bli bättre är något som både Socialstyrelsen och flera ministrar med utbildningsminister Jan Björklund i spetsen pekat på, skriver RFSU, som också ber Jan Björklund om ett möte för att diskutera frågan.

Mer läsning

Annons