Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritikstorm mot halalslaktat kött på skolluncherna

I somras skickade Tierps kommun ut ett dokument om att halalslaktat kött förekommer på skolluncherna.
Nu har dokumentet tagit skruv på sociala medier – och kritiken strömmar in till kommunen.
– Självklart handlar det inte om djurplågeri, säger Maria Skeri, kostkonsulent.

Den senaste tiden har Tierps kommun tagit emot en stor mängd kritik på sin facebook-sida och genom medborgarnas postlåda. Kritiken handlar om att halalslaktat kycklingkött förekommer på skolluncherna i kommunen.

Under sommaren skickade kommunen ut information till föräldrar om att barn som inte vill ha halalkött kan få ett vegetariskt alternativ.

Nu har det dokumentet tagit skruv på sociala medier. "Jag tycker att det är helt för jävligt att som svensk och kristen behöva anpassa oss efter andra religioner", och "Halalslakt är djurplågeri och är inte förenligt med sunda värderingar", är exempel på kommentarer.

Maria Skeri, kostkonsulent vid Tierps kommun, tillbakavisar kritiken om att det skulle handla om djurplågeri.

– Det är certifierat och kontrollerat. Självklart kan man bli upprörd och tro att det handlar om gamla halalritualer. Men givetvis får djuren bedövning innan slakt. Slakten går faktiskt till på exakt likadant sätt som om det inte är halalslakt.

Skillnaden mellan vanlig slakt och halalslakt ligger i att anläggningen som slakten äger rum i ska vara välsignad av en imam, och att djuren välsignas innan.

Att kritiken kommer nu är lite förvånande, tycker Maria Skeri. Halalkyckling har serverats i skolorna i ett års tid, efter att fem halalcertifierade kycklingprodukter upphandlats av totalt 16 produkter.

– Dessutom hade vi redan innan det en halalkyckling i en schnitzel, säger Maria Skeri.

Skolornas halalkött kommer från Danmark och på lunchsedlarna är det märkt på vilket sätt kycklingen slaktats.

– Så många som möjligt ska kunna äta skollunchen. Vi har en vegetarisk rätt varje dag och det är inte för att tvinga på någon vegetarisk kost. Det är ur miljösynpunkt, för att man ska kunna äta ur ett hållbarhetsperspektiv.

Kritiken har trissats upp så pass att Maria Skeri har fått långa samtal från arga personer på sin privata telefon under helger. Trots att frågan egentligen inte är hennes bord.

– Det säger lite om vidden av hur det här har feltolkats, säger hon.

I och med kritikstormen ska kommunen ha ett möte med skolcheferna. Maria Skeri tror inte att rutinerna kommer ändras.

– Som det ser ut nu är det inget som vi ens funderar på. Vi har inte gjort något fel. Vi vill servera en bra och säker skollunch som så många som möjligt kan äta. Grundtanken att alla ska behandlas lika.

LÄS MER:

Inför valet 2014 tillfrågades partierna i Gävleborg om deras ställning till frågan: Kan du lova att Sverige förbjuder halalslakt?