Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritiserade företag – blev mordhotad

En man som öppet kritiserat ett företag i västra Gästrikland mordhotades i helgen.

– Om jag inte tog tillbaka mina uppgifter skulle jag skjutas, berättar han.

Mannen lever nu under polisskydd.

Annons

Gävleborgspolisen utreder just nu anmälningar från två personer – en man och en kvinna – som vid olika tillfällen blivit utsatta för hot av personer som sympatiserat med ett visst företag.

– Det är en person som ska ha uttryckt sig hotfullt. Men det finns ingenting som säger att den personen har anknytning till företaget som nämnts, säger kommissarien Leif Berglund, ansvarig för den ena utredningen.

Företagsledaren själv hade inte hört talas om anmälningarna när Arbetarbladet ringde upp.

– Herregud, vad är det frågan om? Det är något sjukt som pågår här. Men vi har absolut ingenting med det att göra, var den spontana reaktionen.

Den mordhotade mannen har i olika sammanhang kritiserat och ifrågasatt företaget i västra Gästrikland. I lördags blev han uppringd av en person som krävde att han skulle ta tillbaka alla uppgifter senast under måndagen. Annars skulle han skjutas. På måndagsförmiddagen blev mannen uppringd och hotad på nytt.

– Den som ringde var väldigt insatt i ärendet. Han gjorde också klart för mig att han visste var jag bor och vilken bil jag åker i. Det är klart jag är orolig. Det här känns inte alls bra.

Polisen utreder i första hand händelsen som övergrepp i rättssak. Någon misstänkt finns ännu inte. Spårning av telefonerna som samtalen ringdes ifrån pågår.

Den hotade mannen berättar att han lever under polisskydd.

– Personsäkerhetsenheten tittar på sådana här fall och gör en bedömning, säger Leif Berglund.

Kvinnan som gjort en polisanmälan blev konfronterad på en affär av en person som hon kopplar samman med det aktuella gästrikeföretaget.

– Jag blev påhoppad och utskälld för uppgifter som hon påstod att jag lämnat om företaget.

Kvinnan upplevde situationen som obehaglig och bestämde sig för att göra en anmälan.