Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krogmomsen skall inte sänkas

Annons

Jag utgår från att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ser att det finns en majoritet i riksdagen för att stoppa regeringens förslag till sänkt restaurangmoms. Därför vore det ansvarslöst av S och V att inte ta initiativ till en separat prövning av den frågan och därmed tvinga oss miljöpartister att bekänna färg. Självklart kommer jag att stödja ett sådant initiativ.
Trots språkröret Åsa Romsons uttalande i partiledardebatten, att miljöpartiet inte tänker fälla regeringens förslag, så tror jag inte någon miljöpartist vill framstå som den politiker som inte menar alvar med det egna budgetförslaget. Miljöpartiets alternativ till regeringens budget för de kommande tre åren innehåller inget förslag om sänkning av restaurangmomsen. Om den majoritet som finns på pappret inte kan formas till en majoritet i en omröstning så undrar säkert väljarna vilken roll riksdagen egentligen har.
Miljöpartiets ledning försöker använda finansministerns argumentation om att det skulle vara budgettekniskt orimligt att göra ändringar i del av regeringes budgetförslag. Om oppositionen driver igenom en förändring som innebär ökade kostnader eller minskade intäkter så uppstår det ett underskott vilket budgetlagen är avsedd att förhindra. I det här fallet blir emellertid resultatet det omvända, en kraftig ökning av budgetöverskottet. En sådan förändring strider inte mot några budgetregler. Därför finns det inga hinder för oppositionen att formera sig och stoppa denna dåligt underbyggda reform.
Att det med stor säkerhet är omöjligt för oppositionen att enas om hur de 5,4 miljarderna som blir över skall användas är naturligtvis beklagligt men det är inte ett hinder för att stoppa ett dåligt förslag. Oppositionen öppnar emellertid en möjlighet för intressanta samtal med regeringen som kan leda till olika blocköverskridande överenskommelser om man vågar använda den möjlighet man har.
Det är inte låga restaurangnotor som gör ett land attraktivt att investera i, det är med väl utbildad arbetskraft, ett förutsägbart rättssystem, fungerande infrastruktur med låg sårbarhet som vi blir attraktiva. Jag hoppas för Sveriges framtid att S och V väljer att utmana miljöpartiets språkrör.

Jan Lindholm
Riksdagsledamot för miljöpartiet de gröna

Mer läsning

Annons