Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KRÖNIKA: Är Beyoncé vår sista anonyma popstjärna?

Snapchat, Twitter, Facebook och Instagram är alla sociala medier som präglar dagens samhälle. Jag skulle vilja skriva ”som präglas av dagens samhälle” – men det är raka motsatsen.

Annons

Beyoncé gick i veckan ut på Instagram (som är det enda sociala mediet hon är aktiv på) med att hon väntar tvillingar tillsammans med maken Jay-Z. Självfallet blev det världsnyheter snabbare än vad Kent Ekeroth hinner dela ut en lavett till valfri tonåring i klubbkön.

Tidigare såg vi bara Beyoncé och diverse artister när de uppträdde på MTV-galor eller i någon enstaka intervju. Resten var mystik och spekulationerna kring diverse graviditeter och förhållanden var på en helt annan nivå än vad det är i dag. Den klassiska ”kändisen” existerar inte längre.

Vi backar bandet 10 år – 2007. Cameron Diaz och Justin Timberlake gör slut, Lindsay Lohan checkar in på rehab för första gången, Keith Richards berättade i en intervju att han snortade sin faders aska ihop med kokain, Britney Spears rakade av sig håret och Beyoncé åkte på sin första världsturné.

Samtliga händelser blev världsnyheter och kändisarna själva hade ingen möjlighet att kommentera det hela såvida de inte vände sig till pressen. MTV News fick efter intervjun med Keith gå ut med att det var ett skämt för att få stopp på skriverierna. Att makten numera övergått från medierna till kändisarna själva tack vare sociala medier är sen gammalt.

I dagsläget kan man nästa säga att sociala medier påverkar dagens kändiskultur mer än vad medierna gör – men hur mycket spekulerar vi kring det, egentligen?

När jag växte upp (tidigt 2000-tal, född 1994) var popstjärnan fortfarande ett mysterium. Christina Aguilera dök upp med en ny stil varannat år och ingen förstod vad som hade hänt däremellan medan Justin Timberlake lämnade NSYNC utan någon riktig förklaring.

I dag är allt transparent. Artisterna twittrar med varandra, de snapchatar sin vardag, de sänder live på Facebook och delar med sig av vardagliga aktiviter på Instagram. Hela den här mystiken kring vem personen bakom scenen egentligen är och om de äter guld till frukost är som bortblåst. Fantastiskt på ett sätt då människor börjar förstå att kändisar är mänskliga. Samtidigt som det känns tråkigt att bilden av popstjärnan och ingenting annat sakta men säkert suddas ut. Det fanns ändå en viss charm i det hela och det är den Beyoncé lyckats hålla kvar. Världen fick ju en chock över hur personligt hennes senaste album ”Lemonade” var. Hur länge till hon klarar av att stå emot internets makt är dock osäkert.

Är Beyoncé vår sista ”anonyma” popstjärna? Svar ja.

Bäst just nu:

Adrijana debuterar i Melodifestivalen på lördag. Gör er redo att rösta.

Sämst just nu:

Att det blev svenska nyheter tidigare i veckan när Britneys bröstvårta syntes på scen

FLER KRÖNIKOR AV MOHAMED TOUZARI:

Nöjesåret 2016 – ett av populärkulturens hittills viktigaste

Låt Justin Bieber vila och ge honom en kram

Manliga världsstjärnor har lika mycket ansvar att säga ifrån

När jag växte upp var det inte tal om att ha Pride i Gävle