Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Att anmäla kräver en hel del mod

Det finns några som inte kommer till tals i de här artiklarna. Det är Marias och Sofies tidigare kollegor på gruppbostaden. Kommunen har skrivit till Socialstyrelsen att anmälan om missförhållanden har orsakat kraftigt försämrad arbetsmiljö på arbetsplatsen. Det tvivlar jag inte på. Och den saken blir knappast bättre av dessa artiklar.

Men var det därför fel av Maria och Sofie att göra en anmälan till JO och Socialstyrelsen? Att gå till tidningen och berätta när de tyckte att arbetsgivaren var fel ute?

Gävle kommun uppmanar sina anställda att anmäla missförhållanden. Och det är faktiskt ganska många som gör det. Skriver avvikelserapporter och Lex Saror. Jag tror att det är bra, att det ger bättre omsorg. Men det kräver en del mod. Det är inte säkert att alla håller med om att något är på tok.

Då och då får jag telefonsamtal från omvårdnadsanställda som säger ”Den som säger något negativt till chefen hamnar i frysboxen” eller ”Skulle det nå min chef att jag har ringt dig så är jag körd”. Det är sorgligt. Det finns goda skäl till meddelarfrihet och anmälningsskyldighet. Att missförhållanden inte ska fortgå.

Men är det ett missförhållande det här handlar om? Vanvårdas verkligen döva av Gävle kommun? Absolut inte, vi har noll klagomål från anhöriga, säger kommunen. Ord står mot ord.

Är det rimligt eller skandalöst att Maria avskedas? Ligger mer bakom? Blev hon bara för obekväm? Vi vet inte. För kommunen berättar inte, hindras av sekretess. Vi kan inte ge alla sidor av denna historia.

Har du en sida som saknas? Hör gärna av dig till mig!