Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KRÖNIKA: Fem mer eller mindre skruvade förslag till Gävles kommunikationsavdelning

Veckan som gick blev det klart att nästa vinters Musikhjälpen kommer att hållas i Örebro. Det är ännu en missad chans för Gävles kommunikationsavdelning att glänsa lite.

Annons

Det var Aftonbladets kolumnist Fredrik Virtanen som först kläckte idén vintern 2014 – varför inte ha Musikhjälpen i Gävle? Snacka om bockbevakning. Sedan dess hoppas jag varje år att Fredrik Virtanens förslag ska bli verklighet. Tänk. Det skulle vara massvis med folk på platsen hela tiden och de med huvudet på skaft skulle definitivt vara övertaliga de få idioter som finns. Med andra ord skulle det bli näst intill omöjligt att bränna bocken – och helt omöjligt att bränna den utan att åka fast för det. Skulle bocken ändå brinna så skulle vi få livesända reaktioner från Gina Dirawi och Kodjo Akolor, vilket med största sannolikhet hade blivit 24-karatigt tv-guld.

Året efter skulle Musikhjälpen dra vidare till nästa stad och då skulle bocken bli lättantändlig igen. Precis som kommunen vill ha det. Klassisk win-win-situation. Det är en lysande idé om säkerhetsaspekten kan lösas, ibland känns det som om Gävles kommunikationsavdelning ignorerar grymma idéer bara för att det inte var någon medarbetare innanför deras väggar som kom på dem.

Det här med att locka tv-produktioner hit är något kommunen borde göra mer. Gasklockorna har blivit ett strålande exempel som haft "Antikrundan", Idol-audition och även är inspelningsplats för "Sveriges mästerkock". Gasklockorna syns i Sveriges mest tittade program – om och om igen.

Musikhjälpen som bockbevakning är alltså mitt förslag nr 1 till Gävles kommun och också det absolut mest rimliga. Här följer några till:

2) Låt Ernst Kirchsteiger "smeka upp" Villa Sjötorp

Detta förslag väcktes faktiskt först i Facebook-gruppen "Du vet att du är från Gävle om...". Jag kollade med TV4 om Sjötorp kunde vara ett alternativ och fick det urtråkiga svaret att "det onekligen var ett fint och spännande hus" men att de kollade på andra alternativ. Som det verkar nu så kommer ett tågspår behöva gå alldeles intill knuten av villan – men till skillnad från kommunen så hade Ernst bara sett möjligheter. Han hade nog sagt något i stilen "Man är aldrig så rik som när ett godståg dundrar in i trädgårn, väggarna skakar och glas faller i golvet. Och man är aldrig så levande som när man går barfot över krossat glas".

3) Ett lokalt producerat Bachelor med programtiteln "Vem tänder på bocken?"

Tänk bensindunkar istället för rosor och ett eldigt bröllop som grand finale.

4) Lyxfällan Region Gävleborg-edition

Tveksamt om kommunen går igång på detta? Men ändå.

5) Stjärnorna på Gävle slott

Få, om ens någon annan svensk stad, hade kunnat skramla ihop till en så här pass "röra om i grytan"-ready drömlineup: Thomas Di Leva, Regina Lund, Niklas Wikegård, Lars-Åke "Babsan" Wilhelmsson, Håkan "Nordman" Hemlin och Lars Beckman. Helt spontant känns det som att det finns en liten chans till intrig här.