Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KRÖNIKA: If you wanna be tough, grow a vagina

Det existerar ett gammalt talesätt som lyder: "Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra". Och det gör det verkligen. Men om det existerar en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra så är den allra jobbigaste platsen i helvetet förhandsbokad åt de unga kvinnor som använder det kvinnliga könsorganet... som skällsord.

Tillåt mig att i förväg be om ursäkt, ifall det eventuellt är för magstarkt till ditt morgonkaffe, med en helgkrönika som avhandlar det mest intima vi har. Men. Jag kan inte låta bli och vi måste ta tjuren vid hornen. Jag vet inte om det är en skvätt av min muslimska "fin flicka"-ådra som pratar, eller min feministiska ådra som tar till ton. Det är säkert en kombination. Men endast den allsmäktige vet den överväldigande frustrationen i mig som bubblar när jag stöter på detta oerhört underliga fenomen. På sociala medier, men även ute i den verkliga världen. På tunnelbanan, ute på krogen. Lite överallt. För den äldre generationen kan detta upplevas som någonting främmande. Men för min generation, 90-talister, samt sena 80-talister är det inget märkligt, och någonting som i många kretsar används frekvent.

Jo, jag håller med dig, världen är upp och ner. Så därav låt oss allihopa för en gång skull begrava detta beteende (RIP, som vi säger). Samt när vi bevittnar det, att i sann vardagshjälte-anda poängtera att det inte under några omständigheter, är acceptabelt. Det är inte bara osmakligt, utan även väldigt, väldigt verklighetsfrånvänt. Varför det sistnämnda, undras det säkert. Jo, jag tänker såhär, att är det någonting som inte bör användas som skällsord, så är det den kroppsdel hos kvinnor som vi faktiskt har vår blotta existens att tacka för. Är det någonting här i världen som inte bör användas som svordom så är det den urkraft och den vibrerande styrka kvinnans mest intima del sitter på. Filosofisk utgångsvinkel, må hända. Men ändå, en korrekt sådan. Det är den övermänskliga urkraft som lätt skulle kunna spränga väggar. Dessutom en kraft som faktiskt får denna (många gånger, upp och nervända värld) att gå runt. År efter år. Samhälle efter samhälle. Generation efter generation. Denna prestation förtjänar varje gång den största pokal och blombukett mänskligheten någonsin kan beskåda. Den förtjänar definitivt inte att användas som svordom. Absolut inte. Och till de unga kvinnor som fortsätter göra det: post signerat av mig med vip-biljetten ner till den allra jobbigaste platsen av helvetet kommer. Var så säker, medsystrar. Berry white sa en gång why do people say "grow some balls"? Balls are weak and sensitive. If you wanna be tough, grow a vagina. Those things can take a pounding. Minst sagt. Amen tusen gånger om.

Sarah Delshad