Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KRÖNIKA: Kanye West firar Thanksgiving på sjukhuset och det är inte roligt

Med över 21 miljoner sålda album världen över, sju inspelade album, tre visuella album, 93 musik-videos och 110 singlar. Till råga på allt blev hans fru utsatt för ett brutalt rån och gisslandrama förra månaden som förmodligen pushat honom till bristningsgränsen.

I en intervju med The Sun inför releasen av "FourFiveSeconds" (Kanye West, Rihanna, Paul McCartney) jämförde den före detta Beatlesmedlemmen Kanye med John Lennon. I veckan lades han in på psyket efter att ha fått ett sammanbrott på scen och akut förts till sjukhus i handfängsel. Något resten avvärlden verkar finna ytterst roande.

Överallt ser jag skämtsamma memes och människor som tar sig friheten att skämta på hans bekostnad. Försvaras med det lönlösa argumentet att han minsann är en offentlig person. Boring. Uttjatat. Gå vidare.

Next!

När blev psykisk ohälsa något att skämta om? Oavsett följarantal världen över. Vår uppgift är att tillsammans bryta tabut kring psykisk ohälsa och att då göra narr av någon som får genomlida det med miljontals ögon på sig blir rätt paradoxalt i sammanhanget.

Överallt nu läser jag konspirationsteorier kring det hela. Vissa ”inflytelserika människor i musikbranschen” hävdar att det handlar om försäkringspengar medan andra menar att Kardashian/Jenner-familjen gjort honom galen. Det sistnämnda äcklar mig nå extremt.

Kan det inte faktiskt bara vara så att Kanye Omari West, 39 år gammal, faktiskt mår extremt dåligt? Varför tror sig inkompetenta nöjesskribenter (skriver skribenter då jag tar för givet att journalister har en extra spärr) att de har rätten att slänga ur sig sådan skit för att vad, få en like? En extra delning? Värt. Viktigt. Lär göra världen till en bättre plats i det långa loppet.

Det är dags att vi tar ett kollektiv ansvar när det kommer till humor kopplad till just psykisk ohälsa. Ser du en skämtsam bild om Kanye – eller vem som helst som genomlider psykiska besvär – som du egentligen vill skratta åt, kanske till och med dela? Tänk en gång till.

Vem vet – i morgon är det kanske du som har gått in i väggen av ren utmattning och måste läggas in efter att Sverigedemokraterna kört landet i botten. Skulle det fortfarande vara lika roligt då?

Nu ska Kanye West fira thanksgiving på sjukhus och det är inte roligt någonstans. Inte alls faktiskt.

Bäst just nu:

2017 snart. The year of good relationships.

Sämst just nu:

Den senaste Instagram-uppdateringen! Sluta efterhärma Snapchat. Jag älskar den appen.

Fler krönikor av Mohamed Touzari:

Kim Kardashian har gjort mer för mänskligheten än vad många känner till

När jag växte upp var det inte tal om att ha Pride i Gävle

Låt Justin Bieber vila och ge honom en kram

Manliga världsstjärnor har lika mycket ansvar att säga ifrån