Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KRÖNIKA: Klandra inte tv-produktionen för att de letar upp ”originalen”

Hårdrocks-Micke, Christer som planerar sin egen begravning, Spar-Arne, Nathalie med illrarna och Bonden John med ”svartkrutarn” – bor du i Hofors har du träffat dem och gör du inte det är sannolikheten stor att du istället bekantat dig med dem på teve.

Annons

SVT Dokumentärs ”Samtidigt i Hofors” är sprängfyllt med original. Älskvärda sådana ska sägas. Hoforssystrarna Gunnel och Maritta är inte ens med, ni vet de som nu är så kända från Ullared att de nått meme-status. För att använda sportspråk: Hofors är som ett lag som saknar sina två bästa spelare men som presterar bra ändå tack vare en bred trupp.

Det är dock många som stör sig på att det måste se ut så här. Det är sant att Hofors framställs som den originaltätaste orten i Sverige – men vad gör egentligen det? Vad hade ni som kritiserar detta faktum trott skulle hända – att produktionsteamet skulle åka upp till Hofors och följa samhällets nio mest slätstrukna individer? Tror ni Hoforsborna som fick frågan ”Vilka ska vi filma?” pekade och sa ”Han där borta, han har jag inte en aning om vem det är. Filma honom!”.

Nej, de har sagt ”Filma Michael Ohlsson. Det blir bra teve”. Och det är precis vad det har blivit också. För den som tycker att ”Samtidigt i Hofors” är för oseriöst så kan jag rekommendera UR-dokumentären med samma namn. Japp, det är faktiskt så att public service för ett par år sedan var i Hofors och försökte ta ett grepp om utflyttningen och hur orten ska överleva. Jag kollade på den där UR-dokumentären innan det ”Samtidigt i Hofors” vi känner idag började och jag kan meddela att det var tråkigt så klockorna stannade.

Jag har väldigt svårt att förstå människor som vill att SVT:s sändningar ska vara en enda lång UR-dokumentär. I ”Samtidigt i Hofors” behövs originalen för att locka in till den större berättelsen – och den större berättelsen är alla människor som brinner för skogen, dansen, fantasin, rocken och – inte minst – Hofors.

Vissa trivs förstås inte med utvecklingen men ”Samtidigt i Hofors” är paketerat för 2017. Det är roligare att lära sig lite om Hofors när man samtidigt får chansen att följa en avdankad men evig rebell sätta upp posters för sin show ”Hot nipples” på Pizzacorner.

Och för alla som vill att Hofors även ska skildras som tråkigt: Ni blir säkert inte besvikna om ni någon gång åker dit. Jag lovar att det finns vanliga och tråkiga människor även i Hofors.

Bäst just nu:

Peak primetime för Gästrikland. Samma kväll som tredje avsnittet av "Samtidigt i Hofors" visades också "Julen börjar i Gävle – en bockumentär". 100 minuter Gästrikland på bästa sändningstid måste ha varit en milstolpe i tv-sammanhang för vårt landskap.

Sämst just nu:

Alternativa fakta.